Projekta „Esi aktīvs” ietvaros diskutē par sporta nozares attīstību

Lai iesaistītu novada iedzīvotājus un rosinātu tos dalīties ar savām idejām, Ķekavā tiek organizētas iedzīvotāju diskusijas par to, kā veicināt veselīgu dzīvesveidu un fiziskās aktivitātes. 7. aprīlī notika otrā no ieplānotajām piecām darba grupu diskusijām, kuras tēma bija sports.

 Diskusijas ievadā Ķekavas novada pašvaldības sporta aģentūras direktore Dace Cīrule iepazīstināja klātesošos ar sporta sistēmu Ķekavas novadā, proti, sporta aģentūras darbu un funkcijām. Pēc tam īsu ieskatu vindsērfinga attīstībā Ķekavas novadā sniedza kluba Kambīze pārstāvis Raitis Škutāns, daloties ar savu pieredzi jauniešu iesaistē.

Lai diskusijas laikā iegūtu pēc iespējas plašāku ieskatu sabiedrības vajadzībās un veicinātu radošas idejas, klātesošie tika sadalīti mazākās darba grupās.

 

Katrai grupai tika dots uzdevums, pirmkārt, atrast iemeslus, kas kavē novada iedzīvotāju fizisko aktivitāti, otrkārt,  definēt priekšlikumus iespējamajiem risinājumiem, kas veicinātu novada iedzīvotāju pievēršanos fiziskām aktivitātēm un palielinātu esošo fizisko aktivitāti, kā arī būtu īstenojami ar novada sporta organizāciju starpniecību. Treškārt, darba grupās tika veidota stipro un vājo pušu, iespēju un draudu (SVID) analīze sporta sektorā Ķekavas novadā.

 

Pēc diskusijām darba grupās kā būtiskās problēmas dalībnieki norādīja esošo sportam paredzēto telpu pārlieku lielo noslogojumu un sporta būvju, piemēram, stadionu, laukumu, veloceliņu trūkumu. Tāpat apgrūtināta ir nokļūšana uz treniņiem no dažādām apdzīvotām vietām novadā. Ļoti nozīmīga ir arī ģimenes locekļu, jo īpaši vecāku attieksme pret aktīvu dzīvesveidu, daudziem jauniem cilvēkiem ir atkarība no tehnoloģijām, stājas un veselības problēmas. Novadā trūkst labiekārtotu mežaparku un tādu aktīvās atpūtas vietu kā peldvietas, slidotavas utml. Diskusijas dalībnieki nonāca pie secinājuma, ka pašlaik sporta attīstībai un jaunām idejām trūkst dome

s politiskā atbalsta, līdz ar to sporta infrastruktūra netiek līdzi arvien pieaugošajam novada iedzīvotāju skaitam.

 

Kā iespējamie risinājumi iepriekš definētajām problēmām tika piedāvātas vairākas īstenojamas idejas, piemēram, sporta jomas entuziastu un aktīvistu vizītes skolās ar mērķi prezentēt dažādus sporta veidus audzināšanas stundās un iedvesmot skolēnus aktīvam dzīvesveidam. Lai iesaistītu fiziskās aktivitātēs arī tos, kam nav iepriekšējas pieredzes, noderīgi būtu organizēt sporta pasākumus iesācējiem un arī ģimenēm, lai sporta aktivitātēs iesaistītos ne tikai bērni un jaunieši, bet arī viņu vecāki. Tāpat izskanēja ideja Ķekavas novadā izveidot velo celiņu maršrutus, izbūvēt stadionus pie tām skolām, kurām to vēl nav, kā arī iespējami drīz īstenot ideju par lielo stadionu Ķekavā. Vērtīgi būtu novadā nodrošināt ārstnieciskās vingrošanas nodarbības dažādiem vecumiem un fiziskās sagatavotības līmeņiem, kā arī popularizēt rīta vingrošanu kā visiem pieejamu un ļoti veselīgu ikdienas ieradumu. Tika ierosināts ikgadējo sporta svētku programmā papildus esošajiem piedāvāt jaunus sporta veidus. Izskanēja arī ideja ieviest Ķekavas novadnieka kartes, līdzīgi kā tas ir Siguldā un Rīgā, un piedāvāt to īpašniekiem papildus bonusus veselīga dzīvesveida aktivitātēm un dažādiem pasākumiem.

 

Šīs un vēl daudzas citas ļoti labas un reāli īstenojamas idejas tiks izmantotas stratēģijas izveidē projekta “Vietējo kopienu veselību veicinošu fizisko aktivitāšu stratēģiju izstrādes un īstenošanas prakses Eiropā“ ietvaros, ko trīs gadu laikā ar Eiropas Savienības Erasmus + Sport programmas atbalstu īstenos Ķekavas novada pašvaldības sporta aģentūra.

 

 

Nākamā darba grupas tikšanās par tēmu Veselības aprūpe un sociālie pakalpojumi notiks jau 14. aprīlī plkst. 17.00 Ķekavas kultūras namā, un uz to aicināti ne vien nozares pārstāvji, bet arī iedzīvotāji, kam aktuāla šī tēma.

 

 

 

Ķekavas novada pašvaldības sporta aģentūra
12.04.2016.

 

 

 

 

 

 

  Drukāt