Uzlabo un atjauno elektrotīklu Ķekavas novadā

Lai elektrotīkls būtu drošs, efektīvs un iedzīvotāji saņemtu kvalitatīvu elektroenerģijas piegādi, AS „Sadales tīkls” Ķekavas un Baldones novadā šogad realizēs 6 projektus, elektrotīkla attīstībā ieguldot vairāk nekā 1,4 miljonus eiro. Kopumā novados plānots atjaunot un rekonstruēt vidējā sprieguma elektrolīnijas 20 km garumā, rekonstruēt vai izbūvēt jaunas 13 transformatoru apakšstacijas, bet zemsprieguma elektrolīnijas plānots atjaunot un pārbūvēt par kabeļu līnijām 10 km garumā. Pēc elektrotīkla rekonstrukcijas elektroapgādes drošums un kvalitāte uzlabosies vairāk nekā 2 200 klientiem.

 

Turpinot elektrotīkla atjaunošanas un uzlabošanas darbus Ķekavas novadā, šogad AS “Sadales tīkls” veiks vidējā sprieguma 20kV (kilovoltu) gaisvadu elektrolīnijas, kas stiepjas no apakšstacijas “Bišuciems” Rīgas pilsētas teritorijā gar Baložiem līdz Medemciemam, Olaines novadā, pārbūvi par kabeļu līniju 9,7 km garumā. Rekonstrukcijas darbu laikā plānots rekonstruēt vai izbūvēt jaunas 11 transformatoru apakšstacijas un izbūvēt jaunas zemsprieguma 0,4kV kabeļu līnijas 4,9 km garumā. Pēc elektrotīkla pārbūves elektroapgādes drošums un kvalitāte uzlabosies klientiem Baložos un Medemciemā. 

 

Vidējā sprieguma elektrotīkla rekonstrukcijas projektu šogad AS “Sadales tīkls” realizēs arī Doles salā, kur plānots izbūvēt jaunu transformatoru apakšstaciju, bet uz salas esošo vidējā sprieguma 20kV gaisvadu elektrolīniju, pārbūvēt par kabeļu līniju 4,5 km garumā. Elektrotīkla rekonstrukcija uzlabos klientu, tostarp Rīgas hidroelektrostacijas, elektroapgādes drošumu un ļaus AS “Sadales tīkls” darbiniekiem operatīvi piekļūt pie elektrolīnijām, kad nepieciešams veikt elektrotīkla uzturēšanas vai remontu darbus.

 

Zemsprieguma elektrotīkla rekonstrukcijas projekts šogad tiks realizēts arī Daugmales pagastā, kur AS “Sadales tīkls” plāno izbūvēt jaunu transformatoru apakšstaciju, vidējā sprieguma 20kV kabeļu līniju 0,5 km garumā, bet zemsprieguma 0,4kV gaisvadu elektrolīnijas pārbūvēt par kabeļu līnijām 3,6 km garumā. Šīs zemsprieguma elektrolīnijas šķērso privātīpašumus, kuri ir norobežoti un iežogoti, tādēļ elektrotīkla uzturēšanas un remontu darbs AS “Sadales tīkls” sagādā neērtības, bet uzņēmuma klientiem elektrotīkla bojājumu gadījumos palielinās elektroapgādes atjaunošanas laiks. Elektrotīklam nevar piekļūt ar specializēto tehniku, tādēļ gaisvadu elektrolīniju pārbūve par kabeļu līnijām ne vien samazinās nelabvēlīgu laika apstākļu un ārējo risku ietekmi uz iedzīvotāju elektroapgādi, bet ļaus uzņēmuma darbiniekiem operatīvi piekļūt pie elektrotīkla, kad tas ir nepieciešams.

 

Lai uzlabotu sniegto pakalpojumu kvalitāti, kā arī nodrošinātu operatīvu un netraucētu piekļuvi AS “Sadales tīkls” elektrotīklam, Ķekavas novadā Valdlaučos tiks veikta jaunas transformatoru apakšstacijas izbūve, savukārt Katlakalnā - Pļaviekkalna ielā - šogad jau ir noslēgusies 1,4 km garas zemsprieguma 0,4kV gaisvadu elektrolīnijas pārbūve par kabeļu līniju, kas veikta vienlaicīgi ar gājēju celiņa izbūvi, ko veica pašvaldība.  

 

 

Elektrotīkla rekonstrukcijas darbi Ķekavas novadā turpināsies arī 2017.gadā. Vienlaicīgi ar pašvaldības plānoto stāvlaukuma pārbūvi pie pašvaldības administrācijas ēkas tiks veikta zemsprieguma 0,4kV elektrotīkla pārbūve 2 km garumā, kas šķērso daudzdzīvokļu namu iekšpagalmus, bet apjomīgs projekts tiks veikts gar Rīgas ielu, Odukalnā un elektrotīklā gar Rīgas apvedceļu “A5” līdz Rīgas hidroelektrostacijas ūdenskrātuvei, kur kopumā vidējā sprieguma 20kV gaisvadu elektrolīnijas plānots pārbūvēt par kabeļu līnijām 19 km garumā, zemsprieguma 0,4kV elektrotīklu pārbūvēt 4,7 km garumā un izbūvēt 10 jaunas transformatoru apakšstacijas. Realizējot šo projektu, pilsētas elektrotīkls tiks nodalīts no lauku elektrotīkla, tādējādi ievērojami paaugstinot elektroapgādes drošumu Ķekavai, Daugmalei, Baldonei un Rīgas ūdens sūknētavai.

 

Lai nodrošinātu kvalitatīvu un drošu elektroenerģijas piegādi iedzīvotājiem visā Latvijā, 2016. gadā AS „Sadales tīkls” kopumā plāno atjaunot 950 km vidējā sprieguma elektrolīnijas, tajā skaitā vidējā sprieguma gaisvadu līniju pārbūvi par zemē ieraktām kabeļu līnijām plānots veikt 201 km garumā, atjaunot zemsprieguma elektrolīnijas 651 km garumā, kā arī rekonstruēt vai no jauna izbūvēt 505 transformatoru apakšstacijas, bet elektrolīniju trases visā Latvijā plānots attīrīt 5 500 km garumā.

 

 

AS „Sadales tīkls”
Tālr. 67728823
15.04.2016.

 

  Drukāt