Loreķu laukā pasliktinās dzeramā ūdens kvalitāte, vienīgais risinājums - izbūvēt centralizētu kanalizācijas un ūdensvada sistēmu

Ūdenssaimniecības attīstības projekta ietvaros Loreķu laukā Ķekavā tika veiktas dzeramā ūdens analīzes, kas apliecina, kas šajā teritorijā pasliktinās dzeramā ūdens kvalitāte.

 

Kā liecina SIA "Vides audits" laboratorijas veiktie analīžu rezultāti, tad dzeramajā ūdenī konstatēts, piemēram,   paaugstināts dzelzs un amonija līmenis, kā arī koliformu esamība, proti, piesārņojums ar kanalizācijas notekūdeņiem.

 

Tas, visticamāk, ir izskaidrojams ar to, ka blīvi apdzīvotajā teritorijā - Loreķu laukā - individuālie dzeramā ūdens seklie urbumi (spices) daļai privātmāju atrodas vidēji tikai 6 m dziļumā un blakus vietējiem kanalizācijas septiķiem. Ķekavas ciematam centrālajā ūdensvadā dzeramais ūdens tiek ņemts Odukalnā no 160 m dziļurbuma, un pēc projekta realizācijas Loreķu lauka ūdensvadu paredzēts pieslēgt centrālajai ūdensvadu sistēmai.

 

Lai risinātu dzeramā ūdens kvalitātes problēmu un novērstu draudus Loreķu lauka iedzīvotāju veselībai, kā arī mazinātu vides piesārņojumu, Ķekavas novada pašvaldība kā vienīgo iespēju saskata īstenot Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzfinansēto ūdenssaimniecības projektu, šajā teritorijā izbūvējot centralizētu kanalizācijas un ūdensvada sistēmu.

 

Atšķirībā no citviet realizētajiem Ķekavas novadā ūdenssaimniecības projektiem, Loreķu laukā  (starp Ķekavas ciematu un Ziemeļu ielu) gandrīz 9 km gari ūdensvada un  kanalizācijas tīkli ir jāizbūvē lielākoties pa privāto zemju īpašumiem. Līdz ar to, lai varētu šos darbus veikt nākamo divu gadu laikā, ir nepieciešams saskaņojums ar visiem 330 zemes īpašniekiem Loreķu laukā.

 

Īstenojot projektu tiks nodrošināta kanalizācijas pakalpojumu pieejamība un augstas kvalitātes dzeramā ūdens padeve centrālajā tīklā Loreķu lauka privātmāju iedzīvotājiem,  samazināts Daugavas upes piesārņojums, sekmēta ūdens resursu un energoresursu racionāla izmantošana, nodrošinātas ugunsdrošības pasākumu ievērošanai nepieciešamās ūdens caurplūdes jaudas un izbūvēti ugunsdzēsības hidranti.

 

Taču gadījumā, ja zemes īpašnieki nepiekritīs, ka pa viņu privātajām teritorijām (ielām) tiktu izbūvēti jaunie centralizētie kanalizācijas un ūdensvada tīkli, pašvaldība būs spiesta  apturēt šo projektu, kuru šobrīd iespējams realizēt ar Eiropas Kohēzijas fonds līdzfinansējumu 1,5 milj. eiro apmērā. Jāatgādina, ka šis mūsu novadam ir pēdējais atbalsts no Kohēzijas fonda līdzekļiem, kas paredzēts jaunu kanalizācijas tīklu izbūvei. Turpmāk ūdenssaimniecības attīstības projektus pašvaldībā varēs realizēt tikai no budžeta līdzekļiem vai ņemot kredītus.

 

Ar Eiropas Savienības fondu atbalstu ūdenssaimniecības projekti ir īstenoti Ķekavā, Odukalnā, Vimbukrogā, Katlaklanā, Ziedonī, Rāmavā, Daugmalē kā arī Baložu pilsētā.

 

Sabiedrisko attiecību daļa
20.04.2016.

  Drukāt