Ķekavas novada bibliotēku kopkatalogs

Mūsdienīgas bibliotēkas nav iedomājamas bez elektroniskā kataloga, kurā ērti un ātri atrodams viss bibliotēkas krājums. Tas tiek veidots arī Ķekavas novada bibliotēkās. Pirms apvienošanās vienā novadā Baložu bibliotēka jau bija paguvusi izveidot savu e-katalogu un uzsākusi lietotāju automatizētu apkalpošanu. Tāpēc pēc apvienošanās vienā novadā, tika nolemts pārējām novada bibliotēkām pievienoties Baložu bibliotēkas katalogam un veidot kopkatalogu.

 

E-kataloga adrese: http://www.balozi.biblioteka.lv vai mājaslapā http://parkulturu.lv -Bibliotēkas - katras bibliotēkas sākumlapā ir saite „E-katalogs”, kā arī blakus pievienota saite uz lietošanas palīdzību. Lietotājiem, kas izmanto mobilās ierīces, ir pieejama arī e-kataloga mobilā versija, kurā saskarne ir pielāgota visiem viedtālruņu veidiem.

 

Kopkatalogs aptver 8 bibliotēku krājumu:

 

  • 4 publiskās bibliotēkas – Baložu, Daugmales, Katlakalna un Ķekavas
  • 4 skolu bibliotēkas – Baložu vidusskola, Daugmales pamatskola, Ķekavas vidusskola un Pļaviekkalna sākumskola

 

Pateicoties kopkatalogam, mums ir kopīga novada bibliotēku lasītāju datubāze, kā arī ērta un operatīva bibliotēku sadarbība grāmatu apmaiņā.

 

Automatizēta lasītāju apkalpošana ieviesta visās publiskajās bibliotēkās, kā arī Daugmales pamatskolas un Ķekavas vidusskolas bibliotēkās. Līdz ar to bibliotēku lietotājiem pieejami operatīvāki un kvalitatīvāki bibliotekārie pakalpojumi.

 

Lasītājiem, kas ir reģistrējušies bibliotēkā, iespējams iegūt autorizācijas datus - lietotājvārdu un paroli, lai attāli caur internetu varētu:

  

  • redzēt saņemtos, pasūtītos, rezervētos eksemplārus
  • prasīt pagarināt izsnieguma termiņu
  • pasūtīt eksemplārus

 

Aicinām lasītājus aktīvāk izmantot šo iespēju un palūgt savā bibliotēkā autorizācijas datus!

 

Bez e- kataloga, ko zina un izmanto liela daļa lasītāju, bibliotēkas veido arī novadpētniecības datubāzi – Novads, kurā pieejami apraksti par bibliotēkās uzkrātajiem novadpētniecības materiāliem – rakstiem presē un grāmatās, fotogrāfijām, bukletiem, dzīvesstāstiem, intervijām, u.c. Šeit atrodami ļoti interesanti, vērtīgi un unikāli materiāli par Ķekavas novada vēsturi.

 

Baložu bibliotēkā uzkrātie materiāli par Baložiem ir savadīti pilnībā, bet pārējās bibliotēkas tikai nesen ir uzsākušas šo apjomīgo darbu. Tā ka ar laiku šī datubāze būs pilnīgāka. Ik dienu novadpētniecības datubāzi Baložu bibliotēkas speciālisti papildina ar jaunākajām publikācijām par Ķekavas novadu. Šobrīd datubāzē Novads ir >8300 ieraksti.

 

Lai meklētu novadpētniecības datubāzē, atver saiti Katalogi un atzīmē tikai datubāzi Novads.

 

Baložniekiem būs interesanti apskatīt senas fotogrāfijas un rakstus par Baložu izveidi un celtniecību, ko var viegli atrast Kataloga labajā pusē Saišu sadaļā - Baloži attēlos un Baložu vēsture presē.  Savukārt uz saites Intervijas ar novadniekiem var aplūkot Baložu iedzīvotāju un iestāžu vadītāju intervijas un dzīvesstāstus, kas saistās ar pilsētas vēsturi, ciemata celtniecību un izveidi. Aicinām interesentus ieskatīties Novada datubāzē!

 

Rasma Dombrovska,
Baložu pilsētas bibliotēkas
sistēmbibliotekāre

07.06.2016.

  Drukāt