Novada iedzīvotāji iepazīst Nāves salu

 

Nāc uz Nāves salu, tur tev’ gaidīšu
Un pie raķeš’ gaismas saldi skūpstīšu.
 
Zilas tavas acis, skaidra tava sirds,
Sārti tavi vaigi, rožu lūpas mirdz.
 
Bet nav pusnakts pāri – zēns jau karā krīt,
Un pie raķeš’ gaismas meitēn’ as’rās mīt.
                                    /Nāves salas dziesma/
 
 
5. novembrī Daugmales pagastā notika pasākums Iepazīsti Nāves salu, kurā piedalījās vairāk kā 150 novada iedzīvotāji. Ar aizrautību salas vēsturi iepazina gan skolēni, gan pieaugušie.
 
Pie pieminekļa, ko 1924. gada 27. jūlijā Latvijas Republikas Valsts prezidents Jānis Čakste atklāja Nāves salas aizstāvjiem, apmeklētāji noklausījās īsu vēstures faktu izklāstu un visi kopā nodziedāja dziesmu par Nāves salu. Pieminekļa autors - arhitekts Eižens Laube (1880 -1967). Tas bija Latvijā pirmais Pirmā pasaules kara un Brīvības cīņu atcerei veltītais piemineklis.
 
 
Nāves salas teritorijā bija izvietoti 5 kontrolpunkti ar uzdevumiem, kas apmeklētājiem bija jāsameklē un jāizpilda uzdotais uzdevums. 1. kontrolpunktā bija jāaizdedz viena svecīte un kopīgiem spēkiem, nenodzēšot, jāaiznes līdz 7 nezināmo karavīru kapa vietai, kur bija jāatver slepenā aploksne un jāizpilda norādītais: ar klusuma brīdi godināt visu Nāves salā kritušo karavīru piemiņu. Nākošajā kontrolpunktā tika dots uzdevums izkārtoties paralēli takai tā, lai viens no otra būtu 1m attālumā un ejot pa mežu, sameklēt Daugmales pamatskolas direktoru. Kad tika atrasts skolas direktors, tad tika saņemts nākošais uzdevums: komandai jāsašauj seši mērķi, cik mērķos netrāpīja, tik komandas biedri, kā „ievainotie” bija jāaiznes līdz pēdējam punktam. Pie ugunskura varēja uzcept desiņas, iedzert karstu tēju un pārrunāt Nāves salā piedzīvoto.
                                                                       
 
Pasākumu organizēja Daugmales pagasta pārvalde, sadarbībā ar bibliotēku, sociālo dienestu un Daugmales pamatskolu.  
 
 
  
Bibliotēkas vadītāja Velta Cīrule

  Drukāt