Ārpus telpām ne soli bez atstarotāja

Lai pievērstu iedzīvotāju uzmanību atstarotāja lietošanas nozīmei savas dzīvības glābšanā un samazinātu cietušo gājēju skaitu, atgādinām - atstarotājs vai lukturītis ir pirmais noteikums, kas jāievēro jebkuram cilvēkam, dodoties ārpus telpām tumšā laikā. Turklāt tas jāievēro kā gājējam un velosipēdistam, tā arī autovadītājam, kuram kaut uz brīdi sanāk izkāpt no auto.

 

Īpaši bīstama ir pārvietošanās gar neapgaismotu ceļa nomali diennakts tumšajā laikā. Tā ir ļoti neapdomīga, pat pārgalvīga rīcība, it īpaši ņemot vērā pēdējo gadu asiņaino statistiku uz Latvijas ceļiem.

 

Ministru kabineta 2004. gada 29. jūnija noteikumu Nr. 571 „Ceļu satiksmes noteikumi” 19. punkts nosaka, ka  diennakts tumšajā laikā ārpus apdzīvotām vietām, kā arī apdzīvotās vietās, ja ceļš nav pietiekami un vienmērīgi apgaismots, gājējiem, kas pārvietojas pa brauktuvi vai nomali, jābūt tērptiem atstarojošā vestē vai apģērbā ar labi redzamiem gaismu atstarojoša materiāla elementiem.

 

Par šādu pārkāpumu Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 149.23 panta otrajā daļā paredzēta atbildība, proti, par gājējiem noteikto pienākumu pārkāpšanu izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu gājējam 7 - 30 eiro.

 

Sabiedrisko attiecību daļa

10.11.2016.

  Drukāt