Mellupos apskatāma fotomākslinieces Silvijas Danelsones un jauno mākslinieku izstāde

Mellupu Sociālās mājas zālē apskatāma fotomākslinieces Silvijas Danelsones izstāde “Viena diena Susājos…”. Izstāde tika atklāta Latvijas dzimšanas dienas pasākumā 26. novembrī,  klāt esot pašai māksliniecei un kuplam vietējo mākslas cienītāju pulkam, kā arī foto draugiem no Rīgas un citām jaukām vietām.

 

Silvija Danelsone dzimusi 1957.gadā Ludzā, turpat mācījusies vidusskolā un arī bērnu mūzikas skolas klavieru un vijoles klasēs. Pēc tam ieguvusi inženiera diplomu autoceļu, tiltu un ģeodēzijas specialitātē, bakalaura grādu uzņēmējdarbības vadībā un maģistra  grādu- transportbūvē. Profesionālā dzīve ir saistīta ar ceļu projektēšanu.

 

“Pirmās bildes tapa pirmajā skolas dienā - pirmajā klasē, 1.septembrī. Tēvs iedeva fotoaparātu "Moskva-4", parādīja pogas, kas jāspiež un palaida uz skolu.  Skolas laikā pa dienu safotografētās filmiņas mājās tika ātri attīstītas, lai tās izžūst, kamēr tika apmeklēta mūzikas skola un gatavotas stundas. Vēlāk, tumsā tapa bildes, lai nākamajā dienā tās varētu nest uz skolu,” sākumu atceras fotomāksliniece.

 

Pēc tam kādu laiku fotoaparāts tika nolikts maliņā, jo bija radušās citas nodarbes un hobiji - ģimene, divas meitas, kuras gan tika fotografētas, kora dziedāšana, ādas lietišķās mākslas studija ”Plastika”. Fotogrāfija vairāk nekā hobijs ieinteresēja atkal 90.-tajos gados, kad, nejauši garāmejot, tika izlasīts, ka fotoklubs “Rīga” organizē kursus pie fotogrāfiem - Zigurda Bilzoņa un Gunāra Bindes. Tad lēnām sākās otrais fotografēšanas posms.

 

Kāds ir Silvijas fotografēšanas rokraksts? Fotogrāfe uzskata, ka daudzo gadu laikā tas joprojām nav izstrādājies, jo patstāvīgi patīk eksperimentēt un apgūt arvien jaunus fotolauciņus. Ziemā, kad ārā ir pelēks un tumšs, top klusās dabas un dūmu bildes, vasarā dabasskati, daudzajos ceļojumos - ceļojumu iespaidi. Attīstoties tehnoloģijām atkal top  jauni eksperimenti. Silvija ir fotokluba “Rīga” biedre, bijušas personālizstādes – Rīgā, Varšavā, Ludzā, Daugavpilī, Tukumā, Liepājā, u.c.  2012.gadā saņēmusi AFIAP titulu.

 

Mellupos izstādītā izstāde tapusi akcijas “Viena diena  Latvijā” laikā,  kur  Susājos, Latgalē, netālu no Viļakas Silvijai bija iespēja ciemoties vietējā ciema ļaužu sētās. Arī viesošanās Mellupos nav nejauša, jo daudzām Mellupu un Plakanciema ģimenēm  saknes ir Latgales pusē. Tāpēc Latvijas dzimšanas dienas pasākumā līdztekus latviešu tautasdziesmām skanēja arī latgaliešu melodijas, par ko paldies Katlakalna folkloras draugiem (īpaši Guntai Saulei) un Plakanciema muzikantiem (īpaši Līgai Tīsiņai).

 

Pasākuma laikā tika  atklāta arī otra izstāde “Uzzīmē Mellupus! Uzzīmē Plakanciemu”, kur savu krāsaino skatu uz  dzimto vietu atklāja  Mellupu un Plakanciema bērni.  Priekā par Latvijas dzimšanas dienu un savas vietas mīlestību dalījās arī Ķekavas domes deputāte Ieva Arnte. Kā vienmēr Mellupu pasākumos, dega ugunskurs, kūpēja  katls un vārījās Mellupu zāļu tēja, rosinot sarunas par to kā bija, ir un būs.

 

Ineta Boša

29.11.2016.

 

  Drukāt