Mākslas skolas jaunajā izstāžu zālē apskatāma izstāde "Vespertīna"

Ķekavas Mākslas skolas jaunajā izstāžu zālē līdz 3. janvārim var apskatīt izstādi "Vespertīna": pirmdienās un ceturtdienās plkst. 13.00-21.00, otrdienās un trešdienās plkst.  13.00-19.00, piektdienās plkst. 12.30-18.30.

 

Izstāde  ,,Vespertīna,,  ir trešā septiņu mākslinieču kopējā grupas izstāde, četru izstāžu ciklā, kuras iezīmē gadalaiku ritumu. Izstādes autores ir Arta Baltā, Gundega Hagendorfa, Gita Ruģēna, Ieva Kalniņa, Elīna Titāne, Sanita Ābelīte, Ilze Emse-Grīnberga.

 

Projekta kopējais norises periods ir no 2012. līdz 2019. gadam.

 

Izstāžu vienojošā pamatideja ir cikliskuma universālā daba. Pārmaiņas dabā gada šķērsgriezumā (pavasaris- vasara- rudens- ziema), simboliski sasaucas ar dienas ritumu(rīts-diena-vakars-nakts), cilvēka mūža cikliem(bērnība-jaunība- briedums-vecums), un ar virkni citām parādībām, kuru izvērsums laikā norit ar līdzīgiem posmiem. Cikliskā kustība, kas nosaka virzību, attīstību -  vienam ciklam noslēdzoties, tas sevī ietver nākamā turpinājumu.

 

Katrai no četrām iztādēm ir atšķirīga, attiecīgajam periodam atbilstoša idejiskā un keramikas materiāla koncepcija, kura filasofiski sasaucas ar konkrēto posmu vai  gadalaiku, kas arī ir attiecīgās izstādes eksponēšanas laiks.

 

Izstādes tēmas interpretācija ir brīva katras autores meklējumos - no idejiski konceptuāliem, jūtīgi niansētiem, filasofiskiem vai asprātigi ironiskiem risinājumiem. Tematiskais pavediens ietver pilnīgu  brīvību induviduālai radošai pieejai. Ekspozīcijas  būtība ir, sekojot pamatidejai,  savstarpēji savienot katras autores individuālo radošo darbu, savstrpējā objektu mijiedarbībā un rezonansē ar ekspozīcijas telpu. Izstādes vienojošais materiāls ir keramika - māls, šamots, akmensmasa, porcelāns. Kas atklāj savu plašo amlitūdu katras autores atšķirīgajā pieejā - darbu veidošanas, glazēšanas un apdedzināšanas tehniku pielietojamības daudzveidībā.

 

Nemainīgs kritērijs ir profesionāla radošā kvalitāte.

 

Viens no izstāžu  cikla  aspektiem rādīt keramiku kā mūsdienīgu un laikmetīgās mākslas tendencēm atbilstošu materiālu.

 

 

P.S. "vespertin" no latīņu valodas – vakars, vakarīga.

 

Ķekavas Mākslas skola

08.12.2016.

 

 

 

  Drukāt