Apdāvināti audžuģimenēs un bērnunamos nonākušie bērni

 

Jau otro gadu sadarbībā ar Ķekavas novada Sociālā dienesta atbalsta nodaļas ģimenēm un bērniem vadītāju Ināru Magoni tika īstenots labdarības projekts, sarūpējot Ziemassvētku dāvanas 43 bērniem, kuri šobrīd dzīvo audžuģimenēs un bērnunamos visā Latvijā.

 

Individuālo iniciatīvu, kuru vadīja vēlme paveikt ko vērtīgu novadnieku labā, atbalstīja I.Magone, kura ierosināja sniegt palīdzību audžuģimenēs pieņemtajiem bērniem. Lielu atspērienu un spēku īstenot šo projektu sniedza tirdzniecības centra Liiba mārketinga menedžere Inga Pinne, kas ar sajūsmu uzklausīja ideju un solīja līdzdarboties, un tagad Liiba jau otro gadu ir labdarības projekta atbalstītājs.

 

Pagājušajā gadā tika sarūpētas dāvanas 15 bērniem, bet šogad to skaits pieauga līdz 43 bērniem, apdāvinot arī tos, kuri dzīvo Ķekavas novada bērnu audžuģimenēs.

 

Katrs, kurš vēlējās piedalīties labdarības projektā, varēja sarūpēt dāvanu pēc savas izvēles. Sociālajā tīklā Facebook tika publicēts aicinājums pievienoties akcijai, uz kuru atsaucās gan tie cilvēki, kas atbalstīja šo projektu aizvadītajā gadā, gan arī daudz jaunu interesentu. Tas ir fantastiski, ka ideja tiek atbalstīta, cilvēki uzticas, vēlas līdzdarboties, ziedo savus finanšu un laika resursus, lai sarūpētu dāvanu bērnam, kuru viņi pat nav redzējuši.

 

Bērni audžuģimenēs nonāk dažādu iemeslu dēļ, bet pārsvarā tā ir vecāku nolaidīga vai vardarbīga attieksme pret savu atvasi. Ķekavas novada bērni, kuri dzīvo audžuģimenēs, ir vecuma posmā no diviem līdz 17 gadiem. Lielākoties šajās ģimenēs dzīvo no trim līdz pat astoņiem bērniem.

 

Pārsvarā sarūpētās dāvanas audžuģimenēm nogādāja Ķekavas novada sociālais dienests. Bērni ar lielu pateicību un prieku saņēma sarūpētās dāvanas, un daži arī pastāstīja par sevi ko vairāk.

 

Īpaši sāpīgi bija dzirdēt par kādu puisi, kuram nu jau ir 16 gadi un jau no mazotnes viņš dzīvo pie savas audžumammas. Puisis nāk no daudzbērnu ģimenes, un tikai divi bērni no visas lielās saimes dzīvo kopā ar bioloģisko māti - visi pārējie ir izkaisīti pa audžuģimenēm. Savu bioloģisko māti viņš satiek diezgan bieži, jo abi dzīvo vienā pilsētā. Tomēr, satiekot savu mammu uz ielas, tā viņu pat nepasveicina un izliekas, ka nepazīst. Jaunietis ir ļoti sirsnīgs, vēlas kļūt par policistu, jo uzskata, ka viņu pilsētā policija varētu strādāt daudz labāk.

 

Otrs puisis, kurš dzīvo šajā audžuģimenē, arī ir izšķirts no savām māsām un brāļa, bet viņš ir apņēmības pilns dzīvē sasniegt ko vairāk - plāno izmācīties par lidmašīnas pilotu un savu dzīvi saista tikai ar Ameriku. Protams, sarunas laikā var sajust šo iekšējo sāpi un dusmas, kas ir veltītas bioloģiskajiem vecākiem, bet, kā saka pats puisis: “Bērni, kuri dzīvo audžuģimenēs, ir pilnīgi citādi, viņi savādāk redz dzīvi, lietas, viņi dzīvi novērtē daudz vairāk, nekā tie, kuriem viss pasniegts uz paplātes.”

 

Interesanti, ka audžuģimeņu bērniem ir iespēja pieteikties projektam, kas tiem nodrošina mēnesi dzīvot Amerikā kādā no ģimenēm. Mūsu topošais pilots Amerikas ģimeni jau sauc par savām otrajām mājām.

 

Bērni un to stāsti ir dažādi, bet viens ir skaidrs – mazos bērnus viegli iepriecināt ar dāvanām. Tie sajūsminās par lellēm, mašīnām un lego, savukārt pusaudžiem kā dāvana noderētu iespēja sevi pierādīt, attīstīt, iespēja redzēt citu pasauli, lietu kārtību un cilvēkus. Tas varētu kļūt par ierosmi nākamajam projektam – sadarbībā ar privātpersonām un uzņēmumiem piedāvāt novada bērniem tik vērtīgās prakses vai darba iespējas. Tāpat vēl viena grupa, kas ar savu drosmi un cilvēkmīlestību pelnījusi sabiedrības atbalstu, ir paši audžuvecāki.

 

Kā liels un vērtīgs atbalstītājs labdarības projektam šogad ir Rīgas Rīdzenes Rotari klubs, kas jauniešus iepriecināja ar dāvanu kartēm. Liels paldies uzņēmējai Marikai Ģedertei, kas uzrunāja fondu atbalstīt šo projektu. Sirsnīgs paldies arī visiem tiem, kas jau ir atsaukušies aicinājumam piedalīties un kļūt par lielas un spēcīgas komandas daļu, kas kopīgiem spēkiem arī nākotnē spēs īstenot labus un sabiedriski nozīmīgus projektus. Tie, kuri vēlas pievienoties komandai, ir laipni aicināti rakstīt uz e-pastu: sanita.baginska@gmail.com.

 

 

 

Sanita Baginska

09.01.2017.

 

 

  Drukāt