Pašvaldība palielina atbalstu vecākiem, kuru bērni mācās privātajos bērnudārzos

Atbilstoši jaunajai kārtībai, 2017. gadā Ķekavas novada pašvaldības līdzfinansējums tiem vecākiem, kuru bērni mācās privātajos bērnudārzos, tiek aprēķināts pēc vecuma grupām, un šī summa ir lielāka nekā iepriekš. Par bērnu no pusotra gada līdz četru gadu vecumam pašvaldības atbalsts ir 228 eiro mēnesī, bet bērnu, kam nepieciešama obligātā sagatavošana pamatizglītības ieguvei – 170 eiro mēnesī. Iepriekš tas bija vienāds visiem bērniem neatkarīgi no vecuma, proti, 169 eiro mēnesī. 

 

Kā informē Ķekavas novada pašvaldības Izglītības daļa, tad ar 2017. gada 1. janvāri mainījusies kārtība, kādā pašvaldība aprēķina vienam izglītojamam nepieciešamās vidējās izmaksas pašvaldības izglītības iestādēs pirmsskolas izglītības programmas īstenošanai pašvaldības atbalstam, kas paredzēts norēķiniem par pirmsskolas izglītības programmas apguvi privātā izglītības iestādē 2017. gadā.

 

 

Jauna kārtība atbilstoši Ministra kabineta noteikumiem paredz, ka vidējās izmaksas atsevišķi aprēķina bērniem no pusotra gada līdz četru gadu vecumam un bērniem, kam nepieciešama obligātā sagatavošana pamatizglītības ieguvei.

 

 

Pašvaldības atbalsts ir paredzēts norēķiniem par pirmsskolas izglītības programmas apguvi privātā izglītības iestādē, ar kuru pašvaldība un bērna likumīgais pārstāvis ir noslēdzis līgumu par izglītības pakalpojuma sniegšanu un kura normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā ir reģistrējusi bērnu Valsts izglītības informācijas sistēmā. Pašvaldības atbalsts nav paredzēts bērna ēdināšanas izdevumu segšanai.

 

 

Kā skaidro Izglītības daļas speciāliste Vera Kļaviņa, lielāks atbalsts bērniem no pusotra līdz četru gadu vecumam ir tādēļ, ka privātā izglītības iestāde nesaņem valsts mērķdotāciju pedagogu atalgojumam. Viena bērna uzturēšanas izmaksas daļēji sedz pašvaldība (aprēķinātā pašvaldības atbalsta apmērā – 228 eiro mēnesī) un pārējo sedz vecāki.

 

 

Savukārt atbalsts bērniem, kam nepieciešama obligātā sagatavošana pamatizglītības ieguvei ir no pašvaldības puses mazāks, jo viena bērna uzturēšanas izmaksas daļēji sedz pašvaldība (aprēķinātā pašvaldības atbalsta apmērā - 170 eiro mēnesī), ir valsts mērķdotācija pedagogu atalgojumam no valsts un pārējo sedz vecāki.

 

 

Lai pamatotu pašvaldības atbalsta izlietojumu atbilstoši finansējuma mērķim, privātā izglītības iestāde, slēdzot līgumu ar pašvaldību un bērna likumīgo pārstāvi, pievieno izmaksu tāmi atbilstoši pakalpojuma sniedzēja apstiprinātiem iepriekšējā gada pēc naudas plūsmas uzskaitītiem izdevumiem. Turpmāk privāto izglītības iestāžu tāmes tiks publicētas arī pašvaldības mājas lapā, lai vecākiem ir iespēja iepazīties ar plānotajām izmaksām.

 

 

Ķekavas novada pašvaldības 2017. gada budžetā kopumā ir atvēlēti 1,4 milj. eiro, kas tiek novirzīts aukļu un privāto bērnudārzu pakalpojumu apmaksai, lai nodrošinātu novada bērniem pirmsskolas izglītību. 

 

 

Sabiedrisko attiecību daļa

24.01.2017

 

  Drukāt