Bāriņtiesa aicina pieteikties jaunas audžuģimenes un aizbildņus

 

Ķekavas novada bāriņtiesa aicina pieteikties jaunas audžuģimenes un aizbildņus, kas ir gatavi no ģimenes šķirtajiem bērniem sniegt savu atbalstu un iespēju augt ģimeniskā vidē. Audžuģimenes un aizbildņi aicināti vērsties Ķekavas novada bāriņtiesā Ķekavā, Baložos vai Daugmalē.

 

Ģimene ir dabiska bērna attīstības un augšanas vide, un katram bērnam ir tiesības uzaugt ģimenē. Diemžēl bāriņtiesai nereti nākas pieņemt lēmumu par bērna nošķiršanu no ģimenes. Arī šajos gadījumos tiek meklēta iespēja bērnam nodrošināt ģimenisku vidi. Sākumā tiek apzināti bērna tuvākie un tālākie radinieki, kas būtu gatavi sniegt atbalstu no ģimenes šķirtajiem bērniem, kļūstot par bērna aizbildni. Aizbildnis šajā gadījumā aizvieto bērna vecākus, un uz viņu pilnā apjomā gulstas visi vecāku pienākumi.

 

Kad neizdodas no radinieku vidus atrast piemērotākos, kas būtu gatavi kļūt par bērnu aizbildņiem, kā viena no alternatīvām šādā situācijā tiek meklēta audžuģimene, kurā bērns tiek ievietots uz nenoteiktu laiku. Dažkārt audžuģimenē bērns pavada dažus mēnešus, bet dažkārt uzturas tajā vairākus gadus un dažkārt tur dzīvo pat līdz pilngadības sasniegšanai. Tas ir ļoti būtiski, kādā ģimenē bērns nonāk. Mēs vēlam katram bērnam, kurš diemžēl ir nonācis šādās dzīves krustcelēs, nokļūt mīlošā, gādīgā un saprotošā ģimenē. Pats galvenais, lai bērns no audžuvecākiem justu sapratni, aizsardzību, atbalstu un cilvēkmīlestību. Vecāku zaudējums bērniem rada īpaši jūtīgu attieksmi pret apkārtējo pasauli, kas reizēm izpaužas agresīvā un deviantā uzvedībā.

 

Tikai tādos gadījumos, kad neizdodas bērnam atrast aizbildni vai audžuģimeni, bērnam tiek nodrošināta ārpusģimenes aprūpe institūcijā. Bērni, kas atrodas aprūpes iestādēs, stāsta, ka viņi gaidīt gaida, lai arī par viņiem parūpētos kāda ģimene.

 

Visu ārpusģimenes aprūpes formu (aizbildnības, audžuģimeņu un aprūpes iestāžu) mērķis ir radīt bērniem aizsargātības sajūtu, nodrošināt atbilstošus apstākļus viņu attīstībai un labklājībai, atbalstīt bērnu centienus būt patstāvīgam. Tomēr vislabāk to spēj nodrošināt tieši ģimeniskā vide, kad ikkatram bērnam tajā ir iespējams saņemt pietiekamu uzmanību, mīlestību un atbalstu, iegūt pieredzi, ko nozīmē uzaugt ģimenē, apgūt pareizu ģimenes attiecību modeli.

 

Audžuģimene ir ģimene, kas bārenim vai bez vecāku gādības palikušajam bērnam nodrošina aprūpi līdz brīdim, kamēr bērns var atgriezties savā ģimenē vai, ja tas nav iespējams, tiek adoptēts vai viņam tiek nodibināta aizbildnība.

 

Ja Jūs esat sajutuši sevī šo cilvēcības misiju, esat gatavi sniegt dzīves krustcelēs nonākušiem bērniem mājas, sniegt savu mīlestību un ģimenes sajūtu bērniem, kuriem šāds atbalsts ir ļoti nepieciešams, un esat apsvēruši domu kļūt par audžuģimeni vai aizbildni, Jūs tiekat aicināti vērsties Ķekavas novada bāriņtiesā Ķekavā, Baložos vai Daugmalē.

 

Pirms ierašanās vēlams iepriekš piezvanīt pa tālruni 67847160 vai 67935872, lai vienotos par noteiktu tikšanās laiku, kad varēsiet saņemt informāciju par audžuģimeņu apmācībām, audžuģimenes statusa piešķiršanu, par ģimenes motivācijas un atbilstošo spēju izpētes kārtību, par valsts un pašvaldības atbalstu audžuģimenēm, kā arī par citiem jautājumiem.

 

Bāriņtiesa saka lielu paldies visiem Ķekavas novadā dzīvojošajiem aizbildņiem, kuri jau ir palīdzējuši bērniem grūtā brīdī un sniedz savu sirds siltumu un mīlestību savās ģimenēs, kā arī izsaka lielu pateicību Ķekavas novadā esošajai audžuģimenei par viņu rūpēm, gādību, sirsnību, iejūtību un brīnišķīgajām mājām bērniem viņu ģimenē.

 

 

Sarma Trumpekoja

Ķekavas novada bāriņtiesas priekšsēdētāja

23.02.2017

 

  Drukāt