Pierīgas mēri: Rēzekne šķiežas ne ar savu naudu
 
Februāra sākumā Rēzeknē tika apstiprināti saistošie noteikumi, kas paredz rēzeknieša kartes ieviešanu un šīs kartes īpašniekiem jau no 1. aprīļa nodrošinātu arī sabiedriskā transporta izmantošanu bez maksas. No pilsētas budžeta šim pasākumam piešķirti 350 tūkstoši eiro.
 

Lēmums nebija vienprātīgi pieņemts, jo opozīcija to uzskatīja par pārsteidzīgu priekšvēlēšanu gājienu, turklāt finansiāli ietilpīgu.



Lai gan Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija nolēmusi nesaskaņot šos saistošos noteikumus un likusi tos precizēt, Rēzeknes pilsētas mērs Aleksandrs Bartaševičs pagājušajā nedēļā pauda, ka noteikumi tik un tā tiks ieviesti, jo likums neliekot ņemt vērā ministrijas iebildumus.



Jāatzīmē, ka Rēzekne ir viena no tām pašvaldībām, kas tiek dotēta un no pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fonda saņem vairāk nekā četrus miljonus eiro. Šo summu no saviem makiem Rēzeknei atvēl arī Pierīgas novadi, kas ir lielākie fonda "donori". Tā, piemēram, Mārupes novada pašvaldība fondā šogad iemaksās 5,6 miljonus, bet Ķekavas novads – 3,9 miljonus eiro.



"Rīgas un Apriņķa Avīze" abu novadu mēriem jautāja, kāds ir viņu viedoklis par Rēzeknes domes lēmumu rīkoties ne ar savu naudu.

 

Ķekavas novada domes priekšsēdētājs Andis Damlics:

"Jau iepriekš esmu teicis, ka rēzekniešiem ir skaista koncertzāle, kas ir celta daļēji par citu naudu – gan valsts, gan Eiropas, gan pašvaldības. Turklāt lielu daļu līdzekļu pašvaldība saņem no citu novadu iemaksām. Šajā gadījumā, ja viņi no sava budžeta var atļauties 350 tūkstošus, jautājums ir – kāpēc viņiem nepieciešamas dotācijas no izlīdzināšanas fonda? Šo naudiņu varētu atstāt donorpašvaldībām, lai mēs varam risināt savas vajadzības. Turklāt mēs Ķekavā negribam neko ekskluzīvu, vien nodrošināt savu iedzīvotāju pamatvajadzības, bet tam mums nesanāk līdzekļu, jo 3,9 miljoni jāatdod citiem, tostarp Rēzeknei.


Ķekavas novadā ik gadu pieaug iedzīvotāju skaits un nepieciešamas papildu telpas skolās un bērnudārzos. Arī mūsu cilvēki prasa: vai tad nevarat samaksāt Rīgai, lai mēs varam braukt sabiedriskajā transportā bez maksas? Nu, nevaram mēs to atļauties! Piemēram, ja no mūsu 3,9 miljoniem mums atstātu kaut vai miljonu, mēs no Ušakova varētu nopirkt saviem pensionāriem un skolēniem e-talonus.
 

Diemžēl jāsecina, ka šis ir Rēzeknes deputātu priekšvēlēšanu gājiens."

 

Raksta pilnu versiju lasiet www.aprinkis.lv

Apriņķis.lv

07.03.2017.

  Drukāt