Studenti apmeklē Katlakalnu

Šodien, 7.martā, Ķekavas novada pašvaldībā nu jau tradicionāli viesojās Rīgas celtniecības koledžas būvzinības un arhitektūras programmu studenti, lai klātienē iepazītos ar pilsētas izplešanās piemēru Ķekavas novadā. Šoreiz studenti apmeklēja Katlakalna ciema daļu – Ģipšu stūri.

 

Vizīte notika mācību kursa “Pilsētplānošanas pamati” ietvaros. Tās laikā studenti tikās arī ar pašvaldības Telpiskās plānošanas daļas speciālistiem, lai iepazītos ar pilsētplānošanas procesiem un to iemesliem pašvaldības līmenī, kā arī gūtu reālu ieskatu esošajā situācijā, apmeklējot Katlakalna ciema daļu – Ģipšu stūri.

 

Teritoriālās attīstības jautājumi saistībā ar pilsētas izplešanos jeb suburbanizāciju šobrīd kļūst arvien aktuālāki. Tas saistīts ar to, ka pēdējā desmitgadē Latvijā ir notikusi ievērojama iedzīvotāju koncentrēšanās valsts centrālajā daļā, galvenokārt Rīgas metropoles areālā, kas pamatā ir saistīts ar darba iespēju un labākas dzīves kvalitātes meklējumiem.

 

Metropoles areāls, arī saukts par metropoli, ir galvenā pilsēta kopā ar tās aptverošajām piepilsētām un tuvējām pilsētām un ciematiem, kas satur lielu iedzīvotāju kodolu un kaimiņos esošās kopienas ir integrētas ar sociālām un ekonomiskām saitēm.

 

Rīgas metropoles areāls ir faktiski vienīgā teritorija Latvijā, kur tuvākajā desmitgadē tiek prognozēts iedzīvotāju skaita pieaugums. Joprojām notiek pilsētvides izplešanās procesi, īpaši Rīgas – Pierīgas saskares teritorijās. Galvaspilsēta Rīga zaudē tās iedzīvotājus – tie pārceļas uz dzīvi Pierīgā, kas patiesībā ir būtiski mainījis metropoles areāla telpisko struktūru un radījis ievērojamu slodzi attiecībā uz pakalpojumu nodrošinājumu un infrastruktūru.

 

Būtiskākās problēmas Pierīgā ir saistītas ar vienlaidus apbūves un attālāku apdzīvotu vietu izveidošanos, kas sagādā problēmas ar kvalitatīvai dzīves videi piemērotas infrastruktūras nodrošināšanu (ielu tīkls, apgaismojums, dzeramais ūdens, kanalizācija, atkritumu apsaimniekošana, siltumapgāde) un pakalpojumu sasniedzamību (izglītības, veselības, kultūras iestādes, iepirkšanās iespējas, sadzīves pakalpojumi).


 

Sabiedrisko attiecību daļa

07.03.2017.

 

  Drukāt