Ķekavas Mākslas skolas direktore: “Nāciet, ļaudis, skatīties!”

Lielā tirdzniecības zāle, kas no palīgtelpām tika atdalīta ar plauktiem, tagad pārvērtusies par modernu izstāžu zāli ar speciālu apgaismojumu, par ko mūs apskauž pat Rīgas mākslas gardēži. Viesmākslinieki ir sajūsmā par šādu Ķekavas domes atbalstu mākslas izglītībai un mākslas popularizēšanai. Sociālajos tīklos pozitīvas atsauksmes pauduši Latvijas Mākslinieku savienības un Keramiķu asociācijas  biedri.

 

Jau piektā izstāde Ķekavas Mākslas skolas jaunajā izstāžu zālē. Un otrā ar mūsu skolas absolventu Elīnas Plūmes un Ilzes Egles, kuras pašlaik studē Latvijas Mākslas akadēmijas  maģistratūrā, darbiem. Aprīlī novada iedzīvotājus priecēs mākslinieces Ivetas Vaivodes lielformāta foto, maijā astotās sezonas izstādi atklās pieaugušo gleznošanas studija, kurai šogad jau ir divas grupas. Jūniju un visu vasaru piepildīs mūsu 21. izlaiduma absolventu skolas nobeiguma darbi, un tad ieeja izstāžu zālē būs iespējama arī no ielas puses, nu gluži kā laikā, kad šajās telpās atradās putnu fabrikas veikals.

 

Un sajūsmā ir arī skolas audzēkņi ar vecākiem, jo bērni šos gadus mācījās sešās mācību telpās, kur  skolas kvadratūra bija 503 m² un  tikai 311 m² no tiem piederēja pašvaldībai. Pārējās telpas, lai nodrošinātu licencētās programmas realizāciju, jau 13 gadus skolas vadība nomā no Latvijas Pasta. Ar novembri mācību telpas ir 8, un skolas kopējā platība – 830 m². Tagad 1. stāvā iekārtotas arī trīs gaišas mācību klases, kur agrāk sētas pusē nebija pat logu un radiatoru, no jauna izbūvēta tualete un gaiteņa galā iekārtots atpūtas stūrītis, par ko 2. stāvā varēja tikai sapņot. Ir vieta, kur novietot kakao automātu un var iegādāties kādu našķi, jo bērniem vakara cēlienā ļoti gribas kaut ko apēst.

 

Skolotāji strādā bez stresa, jo mācību klases iekārtotas atbilstoši mācību priekšmetam un nav jāpārnēsā molberti un uzstādījumi, visi  bērni var strādāt uz galdiem, nevis tupēt uz grīdas, jo telpu kvadratūra to atļauj.

 

Un, ja  nebūtu šī cerība par drīzu telpu palielinājumu, skola 2015. gadā būtu pārtraukusi audzēkņu uzņemšanu divus nākamos gadus, kamēr to skaits no 220 samazinātos līdz 180, lai varētu nelielajā skolas apjomā darīt savu darbu. Pašvaldības uzstādījums -  sakarā ar novada izveidi, palielināt audzēkņu skaitu mākslas skolā, tika izpildīts, bet solījums – mākslas skola būs vecās sarkanās skolas vietā - realizējas lēni. Šis pagaidu variants atkal ļauj novada bērniem iestāties mākslas skolā. Pašlaik skolā profesionālās ievirzes un interešu izglītības grupās kopā mācās 290 novadnieki, sākot  ar 5-6 gadīgajiem, tad jauniešu  un  beidzot ar pieaugušo grupām.

 

Mācību programma skolā ir pakārtota mūsdienu tehnoloģiju apguves ieinteresēšanai, radošo industriju pārstāvju papildināšanai, jo katrā profesijā prasa inovatīvo domāšanu un tādēļ līdztekus pamatpriekšmetiem – zīmēšana, gleznošana, kompozīcija, veidošana, bērni apgūst arī vides mākslu, kur apmācībā jau parādās arhitektūras elementi, dizaina pamatus, kuri ir vajadzīgi jebkurai ražošanai, datorgrafiku un foto pamatus. Programma  ir bērniem interesanta, mācību process tiek papildināts ar stundām jaunajā izstāžu zālē, veidojot mākslinieku darbu radošās  interpretācijas, piedaloties viesmākslinieku meistardarbnīcās. Vecākiem kursiem stundas notiek arī Rīgas muzejos, tiek iepazītas izstādes Tallinā, Tartu, Viļņā, Rotko centrā Daugavpilī.

 

Bērniem un vecākiem ir lepnums par skolas veidotajām izstādēm astoņās novada iestādēs, kas parāda skolas mākslinieciski radošo daudzpusību dažādās tehnikās.

 

Lielāko gandarījumu audzēkņi izjūt saņemot godalgas no starptautiskajiem konkursiem Japānā, Taivānā, Francijā Čehijā, Somijā, jo audzēkņu labākie darbi aizceļo uz vairāk kā 20 pasaules valstīm un 12% no tiem saņem dažādu pakāpju diplomus.

 

Mūsu skolas mērķis nav visus audzēkņus  izveidot  par māksliniekiem, bet par vispusīgi izglītotiem jauniešiem, kuri apzinās mākslas vērtību, prot to baudīt, spēj sākt tēlaini domāt, informāciju apstrādāt simbolos, redzēt problēmu kopumā un kādreiz nākotnē varētu būt par gudriem mūsu novada patriotiem.

 

Šo gadu laikā skolu absolvējuši vairāk kā 200 audzēkņi un ceturtā daļa turpina izglītību ar mākslu saistītās nozarēs Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolā, Jāņa Rozentāla mākslas vidusskolā, Rīgas Modes un mediju tehnikumā, Rīgas Celtniecības koledžā, Tehniskajā Universitātē, Latvijas Mākslas akadēmijā, Latvijas Universitātē un ārvalstu mākslas augstskolās –Saulfordā, Florencē, Savannā, apgūstot  dažādu nozaru dizaineru, arhitektu, mākslas menedžeru un pedagogu izglītību. Novadā par vizuālās mākslas pedagogiem strādā  četras mūsu  skolas absolventes. 

 

Skolai rit 22. darba sezona. Ķekavas Mākslas skola audzēkņu skaita ziņā ir septītā lielākā  profesionālās ievirzes programmas realizētāja Latvijā. Skolas finansējuma avoti 2016. gadā: pašvaldība 65%, valsts 23%, vecāku līdzfinansējums un maksas pakalpojumi 12%. Pašvaldības izdevumi skolas budžetā uz  vienu  izglītojamo  -  48 eiro, ir vismazākie starp novada izglītības iestādēm. Bērnu skaits novadā palielinās, palielinās arī šādas izglītības pieprasījums. Saskaņā ar novada attīstības programmu  2014.-2020. gadam un investīciju plānu 2015.-2017.gadam, 2015. gadā  bija jāsākas arhitekta Jura Pogas projekta realizācijai vecajā sākumskolā, ar tā realizācijas ilgumu – 3 gadi. Pašlaik ir atrasts pagaidu variants, lai skola varētu turpināt piedāvāt izglītības pakalpojumu.

 

Bet atkal tuvojas vēlēšanas! Tādēļ nāciet, ļaudis, skatīties! Labāk taču vienreiz redzēt, nekā simtreiz dzirdēt!

 


 

Inga Zālīte-Cērūze,

Ķekavas Mākslas skolas direktore

14.03.2017.

 

 

 

 

 

  Drukāt