Plānotās investīcijas pašvaldības ceļos

Papildus ikdienas ielu un ceļu uzturēšanas darbiem Ķekavas novada pašvaldība 2017. gadā plānojusi  ieguldīt lielas investīcijas vairākos ceļu pārbūves projektos – Rāmavas ielā Rāmavā, Skolas ielā Baložos un Kompleksa ceļā Daugmalē. 
 


Rāmavas iela

Pagājušajā gadā Rāmavas iela par 916 000 eiro tika pārbūvēta no Pļavniekkalna ielas līdz Merķeļa ielai, bet šogad šo ielu plānots turpināt sakārtot posmā no Depkinas muižas līdz valsts autoceļam V2. Pārbūves laikā tiks noasfaltēta iela, izbūvēta gājēju ietve, jauns apgaismojums un lietusūdens drenāža. Šobrīd ir izsludināts iepirkums būvdarbu veikšanai. Projekta īstenošanai, kā tas arī bija pārbūves pirmajā posmā,  tiks ņemts kredīts valsts kasē.


Skolas iela Baložos

Līdzīgi kā Rāmavas ielas gadījumā, arī šogad turpināsies Skolas ielas rekonstrukcijas darbi Baložos posmā no Rīgas ielas līdz Dārzu ielai.  Pārbūves laikā, tostarp atjaunojot  inženierkomunikācijas,  jau ir izbūvēti lietusūdens kanalizācijas tīkli un aprīļa beigās plānots uzsākt darbus pie ceļa pārbūves, ietves un jauna apgaismojuma izbūves. Kopējās darbu izmaksas ir 609 000 eiro, 75% no tiem ir valsts kredīta līdzekļi.



Trešais lielākais ceļa investīciju projekts ir Kompleksa ceļa pārbūve Daugmalē, kur piesaistīti maksimāli pieejamie  - 250 000 eiro no Eiropas Savienības. Kopējās projekta izmaksas 666 000 eiro, no tiem 396 000 eiro būs arī valsts kredīts. Šobrīd notiek projektēšanas darbi.

 

Kompleksa ceļš Daugmalē


Kā informē Attīstības daļa, tad pašvaldība startēs divos Eiropas Savienības izsludinātajās programmās, kurās plānots saņemt finansējumu Kompleksa ceļa pārbūvei Daugmalē un Ziemeļu ielas atjaunošanai Ķekavā.



ES programmas ietvaros, kas domāta lauku attīstībai, lauku ceļu uzlabošanai, lauku teritoriju saglabāšanai, finansējums no Eiropas lauksaimniecības fonda lauku attīstībai (ELFLA) katram novadam tika piešķirts atbilstoši teritorijā esošo lauksaimnieku skaita. Ķekavas novada gadījumā tie bija 250 000 eiro.
 


Tādēļ pašvaldība publiskajā paziņojumā medijos aicināja novada visus uzņēmējus iesniegt pieteikumus atklātam konkursam, izvirzot pašvaldības ceļu vai ceļu posmu Lauku attīstības programmas 2014.-2020. gadam pasākumam “Pamatpakalpojumi un ciematu atjaunošana lauku apvidos”.
 


Vērtēšanas kritēriji: uzņēmējdarbības intensitāte (kādi konkrēti uzņēmumi, tostarp zemnieku saimniecības, atrodas tiešā ceļa tuvumā un izmanto konkrēto ceļu saimnieciskās darbības veikšanai),  potenciālās uzņēmējdarbības teritorijas, ceļa ietekme uz apdzīvotības saglabāšanu lauku apvidos (teritorijas, kas atrodas tiešā ceļa tuvumā un veicina lauku apdzīvotības saglabāšanos), ceļa tehniskais stāvoklis un objekti, kuros komersants veic savas investīcijas.



Izskatot kopā ar uzņēmējiem iesniegtos pieteikumus atbilstoši kritērijiem tika nolemts, ka šajā ES programmā pašvaldībai jāvirza Kompleksa ceļš Daugmalē, kas iet gar multihalli, pamatskolu, nodrošina piekļuvi  un attīstību aptuveni 20 uzņēmumiem, tostarp četrām zemnieku saimniecībām, no kurām divas ir ieguvušas bioloģiskās lauksaimniecības sertifikātu. Šajos uzņēmumos pašlaik nodarbināti 109 darbinieki un nākamajos trīs gados plānots šo skaitu palielināt par 38 cilvēkiem. Pēc uzņēmumu datiem nākamajos trīs gados plānotās investīcijas šajos uzņēmumos ir lēšamas ap 5,7 milj. eiro.
 


Kompleksa ceļa pārbūve, tai skaitā, tā noasfaltēšana, veicinās uzņēmēju un zemnieku saimniecību straujāku attīstību, investīciju un cilvēku piesaisti Daugmales pagastam.  Tāpat asfaltēts segums nodrošinās transporta kustību, tostarp kravas, visu gadu, neatkarīgi no laika apstākļiem, kas nebūtu iespējams, ja tas paliktu tikai grants ceļš.

 

Ziemeļu iela Ķekavā

Savukārt otras ES programmas ietvaros, kas bija vērsta uz atbalstu saņemšanu uzņēmējdarbībai no Eiropas reģionālās attīstības fonda līdzekļiem, pašvaldība iesniedza trīs ideju pieteikumus: Ziemeļu ielas atjaunošanu Ķekavā, ūdensvada, kanalizācijas spiedvada un sūkņu stacijas izbūvi līdz ražotnei “Mottra” un biznesa parka izveidi Rīgas ielā, Baložos.



Galvenie kritēriji finansējuma saņemšanai bija uzņēmēju finansiālais ieguldījums projekta īstenošanā, sadarbības līgums ar uzņēmēju par investīcijām un jaunu darba vietu  radīšana.



Izvērtējot ideju pieteikumus, atbildīgās institūcijas atbalstīja Ziemeļu ielas atjaunošanu, t.sk. elektrības jaudas palielināšanu uzņēmumam “Glastik”. Projekta kopējās izmaksas lēšamas vairāk kā 60 000 eiro apmērā, 85% no tām ir ES līdzekļi.  Šogad noritēs darbi pie elektrības jaudas palielināšanas, bet 2018. gadā notiks ceļa virsmas seguma atjaunošana.

 


Sabiedrisko attiecību daļa

12.04.2017.

 

  Drukāt