Valsts prezidents parakstījis Daugmales pagasta ģerboņa aprakstu

19. aprīlī Valsts prezidents parakstījis Daugmales pagasta ģerboņa aprakstu. Ģerbonis tiks oficiāli prezentēts 27. aprīlī Valsts prezidenta pils Svētku zālē, kur norisināsies  IX Ģerboņu Svētki. Šajos Ģerboņu svētkos pilsētu, novadu un pagastu ģerboņus saņems kopskaitā 10 pašvaldības.

 

Daugmales pagasta ģerboņa heraldiskais apraksts – dalīts galvā ar izliektu griezumu: sudrabs un zaļš; apakšējā laukā sudraba ažūra krustasakta.

 

Ģerbonī ietvertās krāsas, zaļš un sudrabs, simbolizē pagasta teritoriju un Daugavu. Savukārt sakta simbolizē Daugmali kā senu un nozīmīgu kultūrvēsturisku vietu ar ievērojamām tirdzniecības, amatniecības un zemkopības tradīcijām. Sudraba ažūra krustasakta ir atrasta Daugmales pilskalnā. Tā ir darināta no dzelzs un sudraba un apliecina amata prasmes meistarību. Šāda sakta ir vienīgā Latvijā un ir raksturīga zemgaļiem.

 

Iedzīvotāji aicināti novada svētkos piedalīties īpašā Daugmales pagasta ģerboņa prezentācijas pasākumā “Novada dārgumi”. Pasākums norisināsies 16. jūnijā plkst. 19.00 Doles Tautas namā. Pasākumā daugmalieši prezentēs pagasta ģerboni, kā arī ikviens apmeklētājs varēs klātienē aplūkot tajā attēloto unikālo sudraba ažūra krustasaktu.

 

Krustasaktas oriģinālu varēs apskatīt Ķekavas novadpētniecības muzejā no 25.04. līdz 22.06, kur tā ir deponēta uz laiku no Latvijas nacionālā vēstures muzeja.

 

 

 

Sabiedrisko attiecību daļa

20.04.2017.

 

  Drukāt