Biedrība „Piedzīvojumu parks” īsteno Erasmus+ jauniešu mobilitātes projektu “BLACK AND WHITE”

12. - 20. augustā biedrība „Piedzīvojumu parks” sadarbībā ar partneriem no Lietuvas, Turcijas, Grieķijas, Itālijas un Ungārijas īstenoja Erasmus+ jauniešu mobilitātes projektu, kas veltīts tādām tēmām kā cilvēktiesības, tolerance, migrācija, starpkultūru un starpreliģiju dialogs.

 

Projekta mērķis ir padziļināt dalībnieku zināšanas par projekta tēmām, veicināt aktuālu problēmu apzināšanos, attīstīt dalībnieku kritisko domāšanu, sociālo mediju izmantošanas un īsfilmu veidošanas prasmes, kā arī attīstīt un veicināt jaunatnes iesaistīšanos dažādās aktivitātēs gan vietējā, gan Eiropas līmenī.

 

Nedēļas laikā jauniešiem bija iespēja piedalīties visdažādākajās aktivitātēs un dalīties ar savām zināšanām un pieredzi ar citiem. Dalībnieki paši vadīja aktivitātes, diskusijas un prezentācijas, dalījās pārdomās un kopīgi meklēja risinājumus dažādām problēmām. Nedēļas laikā tika organizēta arī foto - orientēšanās spēle Baložos, brīvprātīgais darbs (talka) Nāves salā, ekskursija uz Rīgu un vairāki starpkultūru vakari. Tajos katras dalībvalsts komanda iepazīstināja pārējos ar savu kultūru caur prezentācijām, video, dejām, mūziku, ēdieniem un dzērieniem, spēlēm un viktorīnām.

 

Dalībnieki ne tikai mācījās viens no otra, izzināja ar projektu saistītās tēmas un pavadīja laiku starptautiskā un starpkulturālā vidē, bet arī izveidoja vairākus nelielus video par projektu, toleranci, migrāciju un cilvēktiesībām, kā arī organizēja paši savu flašmobu, kas tika īstenots Ķekavas Sporta aģentūras organizētajā “Lielo spēļu vakarā” Rāmavā, 16. augusta vakarā. Šīs aktivitātes ir daļa no projekta rezultātiem, kas ir pieejamas ikvienam apskatīšanai un izmantošanai interneta vidē (videoformātā) un var tikt izmantotas projekta tēmu aktualizēšanai kā piemēri un materiāli arī turpmāk.

 

Spilgtākās atziņas no dalībniekiem:

“Sapratu, ka pats svarīgākais ir pozitīvā domāšana – ne tikai attiecībā uz projektu, bet arī uz tēmām, kas tika aktualizētas. Un arī attiecībā uz dzīvi kopumā. Ir daudz grūtāk jebko izturēt, ja esi negatīvi noskaņots jau no paša sākuma pat bez iemesla. Vienmēr ir iespēja sākt ar sevi un pajautāt sev: “Vai es daru labāko, ko varu izdarīt, un vai es reaģēju labākajā iespējamajā veidā?”, un tad bieži vien arī īstā atbilde uz jebkuru dzīves jautājumu vai situācijas atrisinājumu ir rokā.”

 

“Ir pārsteidzoši, ka līdz šim pat neapzinājos, cik daudz apkārt ir stereotipu. Tāpat, piemēram, starpkultūru vakaros uzzināju par citām dalībvalstīm daudz jauna, un daudzi stereotipi tika lauzti. Mans ieteikums ir vienmēr par visu pārliecināties pašam, kā turpmāk arī centīšos darīt.”

 

“Projekta ritms ir diezgan intensīvs, un, ja grib paspēt visu – piedalīties aktivitātēs, iepazīt un apskatīt vietējo vidi, kultūru, iepazīt pārējos dalībniekus, kā arī paspēt doties pašam savos piedzīvojumos, tad pēc deviņām dienām var gadīties krietns nogurums, bet tas nāk kopā ar ļoti labi padarīta darba un ļoti labi pavadīta laika sajūtu. Tas vienmēr ir tā vērts, un nedēļas laikā var iegūt nenovērtējamu pieredzi un atmiņas. Pēc tam gandrīz vai liekas, ka dzīve ir apstājusies, kad viss atkal notiek mierīgi.”

 

“Sākumā domāju, kāpēc vispār pieteicos projektam un kāpēc man tas vajadzīgs. Pēc projekta sapratu, ka tā bija viena no labākajām vasaras nedēļām, jo iepazinos ar jauniem cilvēkiem, uzzināju daudz jaunu lietu, uzlaboju savas angļu valodas, kā arī citas prasmes, iepazinu citu tautu kultūru, kā arī labi pavadīju laiku kopā ar visiem šiem cilvēkiem. Noteikti vēlētos piedalīties vēlreiz šāda veida projektā.”

 

 

Elīzabeta Krēģere

24.08.2017.

 

 

  Drukāt