Uzlabo bērnu veselību bērnudārzā “Avotiņš”

No 26. jūlija līdz 6. septembrim 120 bērnudārza “Avotiņš” audzēkņiem veikta kvalificēta ortopēdiskā un ķirurģiskā apskate. 80% bērnu konstatētas stājas problēmas. Pamatojoties uz veiktajiem izmeklējumiem, bērnudārzā varēs veiksmīgi īstenot pirmsskolas izglītības programmu bērniem ar fiziskās attīstības traucējumiem.
 

Ķekavas novada fonds no 2017. gada 26. jūlija līdz 6. septembrim ar finansiālo atbalstu nodrošināja Ķekavas novada pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē “Avotiņš” piecus un sešus gadus veciem bērniem iespēju bez maksas saņemt ārsta prakses bērnu ķirurģijā ārsta-speciālista Natālijas Kovrigas kvalificētu ortopēdisko un ķirurģisko apskati.
 

Apskate tika veikta 120 bērniem. Dati liecina, ka 80% audzēkņiem ir stājas problēmas, kas pēcāk var būt cēlonis izmaiņām mugurkaulā un sāpēm. Speciālisti skaidro, ka mugurkauls pareizos izliekumus iegūst ap sešu gadu vecumu, tādēļ vecāku ziņā ir noteikt atvases dzīvesveida ritmu - cik ilgu laiku bērns pavadīs pie datora vai televizora, ar kādu sporta veidu nodarbosies, jo ir tādi sporta veidi, kas mugurkaulu nostiprina, bet ir tādi, kas to bojā. Novērojumi liecina, ka jau agrīni, parādās arī nopietnākas mugurkaula saslimšanas, kā spondiloartroze, spondilolistēzes, starpskriemeļu disku velvēšanās, trūces un to pavadošas citas mugurkaula izmaiņas.
 

Vecākiem, kuru bērniem ārste veica apskati, tika izsniegts izraksts no ambulatorā pacienta medicīniskās kartes ar konstatēto diagnozi, medicīniskās rehabilitācijas nepieciešamību un konkrētām rekomendācijām bērnu veselības uzlabošanai un koriģēšanai.
 

Pamatojoties uz veiktajiem izmeklējumiem, iestāde turpmāk varēs veiksmīgi īstenot Valsts izglītības un kvalitātes dienesta izsniegto licenci izglītības programmai “Speciālās pirmsskolas izglītības programma izglītojamajiem ar fiziskās attīstības traucējumiem” (programmas kods 01015311) un plānot speciālistu konsultācijas un nodarbības minētajā izglītības programmā.
 

Iestādes administrācija un bērnu vecāki izsaka pateicību Ķekavas novada fondam un uzņēmumam SIA "Pindstrup Latvia" par iespēju saņemt finansiālu atbalstu bērnu veselības uzlabošanai.

 

 

 

Ķekavas novada pašvaldības

pirmsskolas izglītības iestādes “Avotiņš” vadītāja

Baiba Jurisone

13.09.2017.

  Drukāt