Pieaugot Covid-19 gadījumu skaitam izglītības iestādēs, aicinām audzēkņus un viņu vecākus būt saprotošiem un iejūtīgiem pret pedagogiem, kā arī ievērot valdības noteiktos ierobežojumus


Veicot regulāru skolēnu testēšanu Ķekavas novada vispārizglītojošās skolās, šonedēļ palielinājies atklāto gadījumu skaits izglītības iestādēs. Apkopojot šonedēļ saņemtos datus, aprēķināts, ka Ķekavas novada vispārējās izglītības iestādēs pašizolācijā vai karantīnā atrodas ap 890 skolēniem.

Ikvienam izglītības jomā strādājošajam speciālistam, jo īpaši pedagogiem, šis ir ļoti izaicinošs periods - attālinātās mācības pandēmijas dēļ, empātijas trūkums no vecāku un skolēnu puses, paaugstinātā darba slodze, lai aizvietotu saslimušos skolotājus, kā arī nepieciešamība rast radošus risinājumus mācību procesa nodrošināšanai situācijās, kad slimo gan bērni, gan pedagogi rada psiholoģisko spiedienu, ko varam palīdzēt novērst mēs visi kopā – izrādot sapratni, cieņu un atsaucību.


Ķekavas novada pašvaldība izprot skolēnu un bērnudārzu audzēkņu vecāku jautājumus un sarežģītās situācijas, kas rodas, kad bērnam tiek noteikts kontaktpersonas statuss, tomēr ļoti aicinām vecākus būt gan izprotošiem un iejūtīgiem pret izglītības iestāžu vadītājiem un pedagogiem, gan atbildīgiem, ievērojot valstī noteiktos epidemioloģiskās drošības noteikumus.


Palielinoties skolēnu un pedagogu saslimušo skaitam, atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem, atsevišķām klasēm ir noteikta arī karantīna.


Ķekavas novada pirmskolu izglītības iestāžu 27.janvārī sniegtā informācija liecina, ka vislielākais karantīnā vai pašizolācijā esošo skolēnu skaits novērojams Pļavniekkalna sākumskolā un Ķekavas vidusskolā, tomēr jāatzīmē, ka, lai gan šie dati ir ļoti mainīgi, tie iezīmē kopējo situāciju novada skolās.


27.janvāra Ķekavas novada izglītības iestāžu vadītāju sanāksmē iestāžu direktori informēja, ka vispārējās izglītības iestādes ir saņēmušas jauno piegādi ar valsts nodrošinātiem ātrajiem testiem, kas ļaus nodrošināt regulāru testēšanu un iespēju vairāk skolēniem mācīties klātienē.


Ķekavas novada pašvaldība uzsver, ka noteikumi, kas jāievēro skolēniem un bērnudārza audzēkņiem, ir valdības noteikti - izglītības iestāžu vadītāji un skolotāji tos nepiemēro pēc saviem kritērijiem, bet gan stingri ievēro valstī noteiktos algoritmus Covid 19 izplatības ierobežošanai.



Lai palīdzētu orientēties situācijās, kā pareizi rīkoties, ja skolēnam vai bērnudārza audzēknim ir noteikta inficēšanās ar Covid 19 vai kontaktpersonas statuss, esam apkopojuši Izglītības un zinātnes ministrijas sniegto informāciju.

 

RĪCĪBA, JA SKOLĒNS VAI BĒRNUDĀRZA AUDZĒKNIS IR SASLIMIS AR COVID 19


Skolēni vai bērnudārza audzēkņi, kuri inficējušies ar Covid 19 var atsākt apmeklēt izglītības iestādi 8.dienā, ja pēdējo 24 stundu laikā nav bijuši slimības simptomi. Atsākot apmeklēt izglītības iestādi, nav nepieciešams uzrādīt laboratoriskās testēšanas rezultātu vai ārsta izziņu.

 

RĪCĪBA, JA SKOLĒNAM NOTEIKTS KONTAKTPERSONAS STATUSS:


Atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem, izglītojamais, kurš noteikts kā kontaktpersona
, var neievērot mājas karantīnas nosacījumus, lai piedalītos klātienes izglītības procesā pirmsskolas, pamata un vidējās izglītības pakāpē, tai skaitā interešu izglītības un profesionālās ievirzes izglītības programmās, ja kopš pēdējā kontakta ar inficētu personu tiek ievērots viens no šādiem nosacījumiem:

  • pagājušas ne mazāk kā 10 dienas;
  • izglītības iestādes, kurā tiek veikts izglītojamo rutīnas skrīninga tests atbilstoši Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) algoritmam, vadītāja norīkotas atbildīgās personas uzraudzībā tiek veikta skrīninga testēšana katru reizi pirms klātienes mācību dienas uzsākšanas septiņu kalendāra dienu laikā.
     


Tāpat jāatgādina, ka izglītojamais mājas karantīnu var noslēgt pēc Covid-19 testa, kas veikts ne agrāk kā septītajā dienā pēc mājas karantīnas uzsākšanas, ja testa rezultāts ir negatīvs. Atgriežoties skolā nav nepieciešama ārsta izziņa.
 

Ķekavas novada pašvaldības Izglītības, kultūras un sporta pārvaldes speciālisti norāda, ka novada skolas sadarbojas ar dažādām laboratorijām, tādēļ var atšķirties laika grafiks, kad katrā no skolām skolēni nodod rutīnas skrīninga testus un kad tiek saņemti testu rezultāti.
 

Ja, veicot skolēnu testēšanu ar Covid-19 pūla (kociņu) testu, klasei uzrādās POZITĪVS rezultāts, izglītojamajiem jādodas uz laboratoriju un jāveic individuālais siekalu tests vai arī ātrais antigēnu paštests.
 

RĪCĪBA, JA BĒRNUDĀRZA AUDZĒKNIM NOTEIKTS KONTAKTPERSONAS STATUSS:


25.janvārī valdība apstiprinājusi grozījumus rīkojumā, kas neparedz iespēju mājas karantīnā esošajiem pirmsskolas izglītības programmu izglītojamiem septiņu dienu laikā pirms katras klātienes mācību dienas uzsākšanas veikt testus, lai varētu turpināt apmeklēt izglītības iestādi klātienē, jo izglītības iestādēs, kas īsteno pirmsskolas izglītības programmas, netiek veikti rutīnas skrīninga testi atbilstoši SPKC algoritmam.


Tādējādi pirmsskolas izglītības programmu izglītojamiem pirms atgriešanās izglītības iestādē nepieciešams ievērot mājas karantīnu ne mazāk kā 10 dienas vai veikt Covid-19 testu laboratorijā ne agrāk kā septītajā dienā pēc mājas karantīnas uzsākšanas un atgriezties iestādē, ja testa rezultāts ir negatīvs.


Attiecībā uz vispārējās izglītības iestādēm no 25. janvāra visā valstī ir noteikti vienoti noteikumi, kas paredz, ka skolu direktoriem ir tiesības izvērtēt izglītības iestādē nodarbināto pieejamību kvalitatīva mācību procesa īstenošanai un nodrošināšanai klātienē kopumā, nepieciešamības gadījumā pieņemot lēmumu par attālinātām mācībām, tostarp izglītības iestādei kopumā. Kā norāda Ķekavas novada izglītības iestāžu vadītāji – tiks darīts viss, lai rastu iespēju nodrošināt mācību procesu klātienē pēc iespējas ilgāk.


Nacionālā veselības dienesta janvāra dati liecina, ka novadā ir vakcinējušies 3,36% bērni vecumā no 5 - 11 gadiem, savukārt vecumā no 12 - 15 gadiem vakcinācijas kursu pabeiguši 52,2% jaunieši. Kopumā Ķekavas novadā primāro vakcināciju pabeiguši 66,4% iedzīvotāju.


Lai ierobežotu koronavīrusa Covid-19 izplatību, Ķekavas novada pašvaldība aicina ikvienu iedzīvotāju būt atbildīgam – vakcinēties pret Covid-19 un ievērot noteiktos piesardzības pasākumus!


Administratīvā pārvalde
28.01.2022.

 

 

 

 

 

  Drukāt