Skolotāju tālākizglītības kursi ar pievienoto vērtību

Eiropas Savienības Mūžizglītības programmas Comenius profesionālās pilnveides apakšprogramma dot iespēju katram skolotāja papildināt savu profesionālo kompetenci kursos kādā citā Eiropas Savienībās valstī. 
Arī mūsu skolas pedagogi ir izmantojuši un izmantos šo iespēju. Skolotāja Kristīne Vanaga piedalījās kursos „Grieķijas kultūra kā ES kultūras daļa”, skolotājas Valentīna Pakalne un Jūlija Kokoreviča papildināja savu kompetenci Anglijā un apguva jaunas angļu valodas mācīšanas metodes un arī es biju kursos Grieķijā, lai apgūtu Moodle e-mācību vidi, kas ir neatsverams palīgs tālmācības organizēšana, skolēnu patstāvīgas mācīšanās organizēšanā. Visas kursos iegūtās zināšanas, prasmes un iemaņas ir ļoti būtiskas skolotāju profesionālajā darbībā un palīdz skolotājiem ikdienas darbā.
Tādi ir jebkuri skolotāju profesionālās pilnveides kursi. Bet ES Comenius profesionālās pilnveides kursi ir īpaši – ar pievienoto vērtību.
Pirmkārt tie dod pedagogam iespēju ne tikai iegūt zināšanas savā mācību priekšmetā, bet ļauj iepazīt citu valstu kultūru un cilvēkus. Kursu dalībnieku sastāvs ir mutinacionāls un katrs no viņiem stāsta par savu valsti, skolu, izglītības sistēmu, ieguvumiem un problēmām.
Tā pat kā citi kursu dalībnieki stāsta par savu valsti, arī mūsus skolas skolotāji, būdami ārpus Latvijas, stāsta par Latviju, mūsu novadu, skolu, cilvēkiem. Tas dod iespēju lauzt stereotipus, nepareizus priekštatus par mūsu valsti. Piemēram, ļoti bieži Latviju sajauc ar Lietuvu.
Komunikācija kursos notiek angļu valodā un parasti no vienas valsts vienos un tajos pašos kursos piedalās tikai viens pedagogs. Tas dod papildus motivāciju komunicēt ar citu valstu pārstāvjiem un apmainīties ar informāciju, uzlabot savas svešavalodu zināšanas.
 
Noteikti ir vēl daudzi citi ieguvumi, bet šie ir būtiskākie. Novēlu katram pedagogam kaut reizi saņemt drosmi un pieteikties šādos kursos. Informāciju var meklēt tīmekļa vietnē www.viaa.gov.lv.
 

Lidija Brigzne,

Ķekavas vidusskola informātikas skolotāja

 

  Drukāt