Mācību brauciens uz Briseli

 

Š.g. 1.-5. Aprīlim mācību braucienā Eiropas Parlamentu Briselē ( Beļģija) apmeklēja 39 republikas vēstures un sociālo zinību skolotāju metodisko apvienību vadītāji. Ķekavas novada sociālo zinību skolotājus šajā mācību braucienā pārstāvēja Ķekavas novada vēstures un sociālo zinību metodiskās apvienības vadītāja, Ķekavas vidusskolas skolotāja Anita Tenisa.
 
Brisele ir svarīgākais Eiropas biznesa un politiskais cents. Tajā atrodas NATO galvenā mītne un vairākums ES institūciju (daļa institūciju atrodas arī Strazbūrā). Briselē atrodas Eiropas Parlaments, kurš, kopā ar Eiropas Padomi, ir galvenais likumdevējs visās Eiropas Savienības kompetences jomās. Kā arī apstiprina ikgadējo ES budžetu un veic pārraudzību pār ES institūcijām. Eiropas Parlamentu ievēl uz pieciem gadiem un pašlaik tajā strādā 754 deputāti no visām 27 ES dalībvalstīm, tai skaitā arī 9 deputāti no Latvijas.
 
Eiropas Parlamenta apmeklējums 2012.gada 3. Aprīlī paredzēja semināru par Eiropas Parlamentu, plenārsēžu zāles apmeklējumu un EP apmeklētāju centra „Parlamentarium” apskati. Semināru vadīja Latvijas pārstāve EP Komunikāciju nodaļa Laura Zandersone. Seminārs izvērsās par ļoti interesantu diskusiju, kuras laikā L.Zandersone lieliski akcentēja patreizējās ES problēmas. Mans secinājums: ir ļoti svarīgi kādus cilvēkus mēs ievēlam Eiropas Parlamentā, vai šie cilvēki ir ar atbilstošām zināšanām un, galvenais, ar vēlmi strādāt Latvijas labā, jo kā tika uzsvērts seminārā, tad apmēram 70% Latvijas likumi tiek pieņemti Eiropas Parlamentā. Un vēl; ir jāmācās svešvalodas, jo ES institūcijās ir iespēja strādāt ļoti daudziem darbiniekiem, bet obligātas ir vairāku ES valodu zināšanas.
 
Ļoti interesants ir arī Eiropas Parlamenta Apmeklētāju centrs, kurā modernā un dinamiska veidā var uzzināt gan ES veidošanās vēsturi, gan redzēt, kā tiek pieņemti ES lēmumi, un kā tie ietekmē mūsu ikdienas dzīvi.
 
Mācību brauciens uz Eiropas Parlamentu Briselē bija ļoti interesants, izglītojošs un pārdomas raisošs. Tā bija iespēja paplašināt zināšanas un redzēt pavasarīgi skaisto Briseli. Liels paldies par iespēju apmeklēt Eiropas Parlamentu Briselē jāsaka EP Apmeklētāju un semināru nodaļai, mūsu gidei EP Laurai Zandersonei un vislielākais paldies VISC sociālo zinību skolotāju vadītājai Sandrai Falkai, kura organizēja, plānoja un vadīja šo mācību braucienu.

 

Ķekavas vidusskolas skolotāja

Anita Tenisa

  Drukāt