Ar lepnumu par saviem tautas tērpiem

 

Ar dejas soli un  nenogurdināmu smaidu sejā, projekta autore un vadītāja, Daina Marija Zozuļa uzsāka foto galerijas „Ar lepnumu par saviem tautas tērpiem” atklāšanas svētkus. Skatītāju vērtējumam no foto rāmja līdz cilvēku sirdīm tika nodota mūsu Latviešu tautas bagātība -Tautas tērpi, kuri bija krāsaini, skaisti, cēli nesti, ar smaidu un prieku sirdī.
 
Vakara gaitā, raitā deju solī, ik pa brīdim skatītāji varēja redzēt deju kolektīvus „Katlakalns”, „Sidrabaine” un „Savieši”, kas, tāpat kā „Daina”, „Baloži” un TDA „Zīle”, piedalījās tautas tērpu fotosesijā, ko iemūžināja fotogrāfe Velga Kūkuma. Pie krāšņo tērpu radīšanas strādājusi māksliniece, konsultante Anna Melnbārde.
 
Mierīga gaisotne, krāsu piepildījums atraisīja emocijas mazajiem dziedātājiem no Katlakana TN bērnu vokālā ansambļa „Kamoliņš”. Vadītāja Dace Bula ar iedrošinošu un laipnu smaidu pavadīja mazos dziedātājus. Arī pati, ar dvēseli un sirdi aizkustinošo dziesmu „Pie Dieviņa gari galdi”, lika katram klausītājam izjust šīs dziesmas burvību, nodziedot beigās to visiem kopā.
 
Košas, drošas un smaidīgas uzstājās arī Ķekavas vidusskolas vokālā ansambļa „Rasa” dziedātājas. Mani, kā vienu no šī ansambļa dziedātājām, pārņēma neaprakstāmas sajūtas un neliels satraukums par to, vai izdosies, kaut nedaudz, līdzināties īstenajām Suitu sievām. Speciāli šiem svētkiem ansambļa vadītāja uzrakstīja divas jaunas dziesmas (viena no tām bija visu ansambļu kopdziesma) tautiskā stilā, un mēs, jaunās dziedātājas, centāmies tās izpildīt pēc iespējas skanīgāk un spēcīgāk. Pēc koncerta Suitu sievu kolektīva vadītājas Ilgas Leimanes sacītais lika skaidri noprast, ka dziedājums un pats priekšnesums ir izdevies!
 
Suitu sievas Ķekavā viesojās pirmo reizi. Krāsainas villaines, rakstaini cimdi un viskošākās zeķes – tādu apburošu ieskatu Suitu pūrā varēja vērot ikviens. Kad Suitu sievas sāka savu dziedājumu, visu sejās atpaluka smaids. Cik brīnumaina gan var būt cilvēka dvēseles balss! Iedrošinoši, skaidri un skanīgi sievas parādīja mūsu Latvijas tautisko kuplumu dziesmā. Vēlāk, ar modeles palīdzību, tika izrādīts Suitu pūrs – krāsainas villaines, svārki un lakati. „Visas košās krāsas – tikai ne zila un kafijbrūna – ir mūsu svārkos,” sacīja sievas, demonstrēdamas savas krāšņās drānas. Uz skatuves mirgoja trīsrindu saktas, piespraustas pie krūtīm, aubes un žīdu lakati, kas ar savām košajām krāsām apžilbināja pat vistālāk sēdošos skatītājus. Ar publikas jautru apdziedāšanu, smaidiem, laba vēlējumiem un pateicībās noslēdzās galerijas atlāšanas svētki. Visi, nu jau pavisam draudzīgā atmosfērā, kopīgi nodziedājām pēdējo Suitu dziesmu. Ar pozitīvām emocijās, sasildot šo rudenīgo laiku, atvadījāmies, radot jaunu skaistu draudzību, vijoties cauri Latvijas novadiem.
 
 
10. klases skolniece, vokālā ansambļa „Rasa” dalībniece Elīza Ella Dumpe
 
 
Foto: Velga Kūkuma
www.parkulturu.lv
  Drukāt