Iepazīst darbu ar talantīgiem bērniem

 

21. novembrī Ķekavas novada izglītības speciālisti devās pieredzes apmaiņā uz Ventspili, lai klātienē galvenokārt iepazītu pedagogu darbu ar talantīgiem, radošiem un zinātkāriem bērniem.
 
 
Pirmais pieturas punkts bija pirmsskolas izglītības iestāde „Eglīte”, kurā pedagogi īsteno savu izstrādāto projektu „Bērnu radošuma un intelektuālo spēju attīstība rotaļnodarbībās un ārpus tām”. „Iepretim ierastajām mācīšanās pieejai bērnudārzos, šeit vairāk darbs orientēts uz dabas procesu un parādību izzināšanu, veicot arī nelielus eksperimentus, piemēram, sverot tiek salīdzināts daudzums, diedzējot zīles un kastaņus – pētīts augšanas process,” par redzēto stāsta Ķekavas novada pašvaldības Izglītības daļas vadītājs Vitolds Krieviņš.
 
 
Darbu ar apdāvinātiem bērniem Ventspilī Ķekavas novada delegācija iepazina arī izveidotajā radošo spēju un intelekta attīstības skolā „Gudrinieks”, kas dod mācību iespēju paplašināšanu tiem bērniem, kuriem ir vairāk attīstīta domāšana un racionālā izziņa nekā pārējiem, kuri ir ļoti zinātkāri un ļoti labi lasa, un kuriem ātri viss padodas. Skolā radošās spējas tiek attīstītas, balstoties uz izziņas procesu, kopīgu darbošanos, pētniecību, eksperimentiem, akcentējot loģiskās domāšanas attīstību, māca pamatot, analizēt un sintezēt. 12 skolotāji, kas sestdienās strādā ar gudriniekiem, ir dabaszinību priekšmetu pasniedzēji – ķīmiķi, fiziķi, biologi, matemātiķi.
 
 
Nodarbībās bērns izmanto visus savus maņu orgānus un koncentrējas uz visu to, ko jau zina, lai veidotos sekmīgs pētniecības darbs. Mērķis nodarbībās ir panākt, lai bērns saprastu, ka no dažādiem aspektiem jālūkojas uz lietām, lai izprastu to būtību.
 
 
Vaicājot V.Krieviņam par iespēju īstenot šādu ideju arī Ķekavas novadā, viņš atzīst: „Ideja ir pārdomu vērta, un šobrīd jāizvērtē mūsu iespējas pārņemt Ventspils labo pieredzi darbā ar talantīgajiem, ļoti labi lasošiem bēriem, kuri parastā mācību procesā jūtas garlaikoti.”  
Vizītes laikā Ķekavas novada izglītības speciālisti apmeklēja arī Ventspils Augsto tehnoloģiju parku un jaunatklāto democentru, kura viens no mērķiem ir ieinteresēt bērnus un jauniešus apgūt eksaktās zinātnes.
 
 
Savukārt Ventspils Jaunrades namā notika tikšanās ar Jauniešu kluba pārstāvjiem, kuri stāstīja par jauniešu līderības veicināšanas projektiem - to galvenais mērķis ir mācīt jauniešiem kļūt par savas dzīves līderiem un pēcāk kļūt par aktīviem sabiedrības pārstāvjiem. „Pirmais pārsteigums bija skaistā ēka, kuru Jaunrades namam dāvinājusi Ventspils Latviešu biedrība. Šajā ēkā patvērumu raduši ne tikai jauniešu interešu izglītības pulciņi, kuru skaitā ir dejotāji, zīmētāji, dziedātāji, bet arī tehniskās modelēšanas, trases automodelistu, robotikas un citu tehnisko nozaru pulciņi. Lielākais pārsteigums bija observatorija un planetārijs, kur tika demonstrēts video par kosmosa uzbūvi un iepazīstināja ar iespēju vērot arī dažādas filmas. Jāteic, ka jauniešu nozare Ventspilī ir kā vesela jauniešu pasaule, kur katrs var rasts iespēju darboties sev saistošos pulciņos un piedalīties interesantās aktivitātēs,” savos iespaidos dalās Linda Vaškevica, Ķekavas novada Jaunatnes iniciatīvu centra jaunatnes lietu speciāliste.
 
 
Diena Ventspilī iedvesmoja ikvienu no mums jaunām idejām, ierosmēm un parādīja jaunus attīstības virzienus, par kuriem ir vērts padomāt mūsu novada nākotnes attīstībai.
 
 
 
Vineta Bērziņa,
Izdevuma „Ķekavas Novads” redaktore

Foto: Linda Vaškevica

  Drukāt