Baložos viesojas Japānas vēstniecības kultūras atašejs

"Ratobija" - tā japāņu valodā skan mūsu valsts nosaukums. Savukārt "koničiva" ir "labdien", bet "arigato" - paldies. Šādus japāņu vārdus iepazina Eduarda Vagaļa audzēkņi, kas jau otro gadu Baložu vidusskolā apmeklē austrumu cīņu Džiu-džitsu nodarbības.

 

1.oktobrī Baložu skolu apciemoja viesis no Japānas vēstniecības, kultūras atašejs Masajuki Uezono.  5-8 gadus vecie puiši un meitenes ar plaši atvērtām acīm klausījās atašeja stāstītā: izrādās, ka Japānā svin īdzīgus svētkus ka Latvijā, ka arī cilvēki tur ir līdzīgi - nosvērti un mierīgi. Bērni uzzināja arī par seno kendo cīņas veidu un japāņu samurajiem, taču visjaukākais pārsteigums bija, protams, suvenīri, ko viesis atnesa līdzi. Arī atašejam pasniedzējs Eduards Vagalis uzdāvināja gan audzēkņu zīmējumus par Japānas tēmu, gan arī vāzi ar Baložu simbolu - vārdi.  

 

Džiu-džitsu pulciņš Baložos ir viens no populārākiem, un tam pievienoties katru mēnesi grib arvien jaunie mazie cīnītāji. Tam par iemeslu, acīmredzot, vecāku "no mutes mutē" stāstītais: ne par velti daudzie tēti un mammas nodarbības laikā bieži paliek zālē, lai pašiem smelties pasniedzēja gudrības, kādas viņš starp jautrajām spēlēm un veikliem vingrojumiem aizraujoši izstāsta mazajiem censoņiem. Katru reizi tas ir kāds stāsts par dzīvi, kur labiem spēkiem ir lemts gūt uzvaru pār ļaunajiem, vai arī kāda pamācošā anekdote. Eduards arī organizē pārgājienus saviem audzēkņiem, un tos puikas un meitenes ar nepacietību gaida katru gadu. Katras nodarbības beigās bērni seko rituālam - spiež roku viens otram un pasniedzējam, sakot: "Paldies par nodarbību." Šoreiz, pēc skaistā Japānas vēstniecības pasākuma bija jāsaka "Arigato" par nodarbību!

 

Visu Džiu-džitsu pulciņa bērnu vecāku vārdā Irina Rubinčika izsaka lielu un sirsnīgo paldies pasniedzējam Eduardam par viņa laiku, zināšanām, enerģiju un pozitīvo domāšanu, ko viņš velta visiem bērniem!

 

6-gadīgā Dāvida mamma

Irina Rubinčika

14.10.2013.

 

  Drukāt