Latvieši – dziedātājtauta!

Kā jau ierasts, Ķekavas Mūzikas skolā II mācību pusgads ir daudz  bagātāks ar konkursiem, koncertiem un festivāliem. 2014.gads visspraigāk sācies kora klases audzēkņiem un korim, kā arī skolotājai Vinetai Litauniecei un koncertmeistarei Irēnai Kalniņai. Jau 24.janvārī kora klases audzēknes Kritiāna Šarāpova un Alise Līva Jansone, izturējuši divas atlases kārtas- skolas un reģionālo, devās uz Rīgas Doma kora skolu, kur notika Valsts konkursa fināls. Šajā konkursā savas vokālās prasmes rādīja visu Latvijas mūzikas skolu labākie dziedātāji. Alise Līva Jansone ieguva 3.vietu, kas ir ļoti augsts novērtējums gan jaunajai dzietātājai, gan viņas skolotājai Vinetai Litauniecei.   

 

Paralēli Valsts konkursam, notika intensīva gatavošanās Starptautiskajam koru konkursam Gdaņskā (Polija). Lai mūsu korim būtu iespēja doties uz Poliju, vajadzēja izturēt ierakstu konkursu - Ķekavas Mūzikas skolas kori uzaicināja! Konkursam bija jāsagatavo 4 dziesmas, kā arī atsevišķa programma koncertam baznīcā.

 

21.februārī agri no rīta devāmies ceļā uz Gdaņsku. Daudziem bērniem (jaunākajiem – 8 gadi, vecākajam – 14)  šis bija pirmais ārzemju ceļojums bez vecākiem. Jau nākamajā dienā koristiem bija vissvarīgākais uzdevums - pārstāvēt Ķekavas Mūzikas skolu starptautiskā konkursā un vēlu vakarā koncertēt sv.Mikolaja katedrālē. Konkursā piedalījās 15 kori no 6 dažādām valstīm kamerkoru, sieviešu, vīru, jaukto un bērnu koru kategorijās. Pēc ierakstu konkursa, bērnu koru grupā bez mums piedalījās vēl 3 kori – Rīgas 6.vidusskolas meiteņu koris (diriģente I.Godiņa), kā arī bērnu koris no Polijas un Baltkrievijas. Jāatzīmē, ka mūsu dziedātāji šajā konkursā bija visjaunākie. Konkursu vērtēja respektabla žūrija, kuras priekšsēdētājs ir Lietuvas Mūzikas akadēmijas profesors Vitautas Miškinis, kurš labāk zināms kā slavenā zēnu kora „Ažuoliukas” mākslinieciskais vadītājs. Visi bērnu kori ieguva Sudraba diplomus (no iespējamiem 100 punktiem iegūti 80-89 punkti), bet tikai mūsu skolas korim tika piešķirta speciālbalva – Daudzsološākais koris. Liels prieks un ovācijas bija, kad arī konkursa labākā diriģenta titulu ieguva Vineta Litauniece. Patiesu gandarījumu sniedza arī neformālā atzinība gan no žūrijas locekļiem, gan citiem konkursa dalībniekiem. Nedaudzajos brīvajos brīžos paguvām apskatīt skaisto Hanzas pilsētu, apmeklēt akvāriju Gdiņā un Malborkas pili, kurp devāmies jau mājupbraucot.  Lielo pozitīvo emociju devu var ieraudzīt it visā, kas saistīts ar šo braucienu – gan konkursa ierakstos, ko var noklausīties Ķekavas Mūzikas skolas mājas lapā http://muzika.kekava.lv/, gan uzņemtajos foto, gan bērnu un skolotāju atmiņās.

 

Evita Ķelle

05.03.2014.

  Drukāt