Muzikālais kaleidoskops

 

Nosvinot izlaidumu laiku un gaidot vasaras iestāšanos, Ķekavas Mūzikas skolas direktore Daiga Ventniece atskatās uz aizvadītajā mācību gadā paveikto, vasaras sezonā plānoto un saka lielu paldies tiem, kas ar savu atbalstu padara to visu iespējamu.

 

 

 

Tālos ceļos

Jau otro gadu Ķekavas Mūzikas skolas 3.-8. klašu koris, diriģente Vineta Litauniece un koncertmeistare Jolanta Barinska pavasari sagaida divas reizes - gan Latvijā, gan ārpus tās, pagājušajā gadā pirmo pavasari piedzīvojot Itālijā, bet šogad - Spānijā.  Mērķis gan abos gadījumos bija pavisam nopietns - dalība starptautiskā koru konkursā. Šopavasar martā koris piedalījās konkursā “Golden Voices of Montserrat”, kurā ieguva 2. vietu. Konkursa programmas ietvaros bija iespēja koncertēt slavenajā Monseratas bazilikā un dziedāt daudzbalsīgā korī kopā dalībniekiem no ASV, Japānas, Indonēzijas, Čehijas, Singapūras, Krievijas, Igaunijas, Kazahstānas un citām valstīm.  Ieguvums ir ne tikai formālie panākumi, bet arī jauni draugi un nenovērtējama pieredze.

 

Draugu mēnesis

Aprīlis atnesa vairākas tikšanās gan ar veciem un labi pazīstamiem draugiem, gan arī jauniegūtiem. Pēc ilgāka pārtraukuma pie mums atkal viesojās delegācija no sadraudzības mūzikas skolas Tabasalu (Igaunija). Šī draudzība ilgst jau 11 gadus, un, lai arī skolu apmaiņas notiek  retāk, kopīgas pūtēju orķestru vasaras nometnes ir tradicionāls ikgadējs pasākums. Vēl kādas tikšanās vēsture aizsākās 2016. gadā Itālijas koru konkursa laikā, kad diriģente Vineta Litauniece iepazinās ar žūrijas komisijas locekli, Telcas (Austrija) mūzikas skolas diriģentu un koru asociācijas valdes locekli Oliveru Felipe- Armasu, kurš izteica vēlēšanos apmeklēt Latviju- zemi, kurā tiek koptas klasiskās kora dziedāšanas tradīcijas. Tā nu šogad Olivers Felipe- Armas kopā ar paša dibināto jauniešu kori no Tiroles, daudzkārtēju konkursu laureātu, tostarp 5. pasaules koru olimpiādes Grācā sudraba medaļas ieguvēju, viesojās Ķekavas Mūzikas skolā. Abi pasākumi vainagojās ar kopēju koncertu, kurā iedvesmu un pieredzi varēja gūt ne tikai bērni, bet arī skolotāji. Joku mēneša noskaņās izskanēja klavieru festivāls “Pavasara joku karnevāls”, kurā neformālā gaisotnē muzicēja gandrīz 60 jaunie pianisti no 10 Jelgavas reģiona skolām. Savukārt mūsu skolas 3. un 2. klavieru klases audzēknes Danika Dišlere un Elīza Jakovļeva kopā ar skolotāju Līgu Opincāni piedalījas klavieru festivālā Ķekavas sadraudzības pilsētā Raseiņos (Lietuva), gūstot pirmo uzstāšanās pieredzi ārpus Latvijas robežām.

 

Atbalstītāji

Jebkurš pasākums prasa gan skolotāju un bērnu laika un enerģijas ieguldījumu, gan arī materiālos resursus. Paldies visiem, kas mums nodrošina šādu iespēju - pašvaldībai,  vecākiem. Paldies Ķekavas novada fondam, kurš Bērnu un jauniešu izcilību programmas ietvaros rada iespēju atbalsīt bērnu dalību starptautiskajā koru konkursā Monseratā. Gada sākumā saņēmām dāvinājumu no Rīgas Rīdzenes Rotary kluba – flautu, bet pavisam nesen lielisku dāvinājumu - 15 klēpjdatorus saņēmām no SEB bankas. Līdz ar to esam guvuši iespēju aprīkot visas klases ar datortehniku un tuvākajā nākotnē izveidot e- klasi.

 

Ieskats vasarā

11. maijā izskanēja mācību gada noslēguma koncerts, kurā muzicēja šīgada konkursu laureāti un skolas lielie kolektīvi, 27. maijā beigšanas apliecības saņēma skolas absolventi, un nu sākusies ilgi gaidītā vasara. Ieskatoties pasākumu plānā, top skaidrs, ka vasara nebūt nav tikai atpūtas un atvaļinājumu laiks. Jau jūnija sākumā, tūlīt pēc jauno mūzikas skolas audzēkņu uzņemšanas, radošo dienu ietvaros turpināsim pagājušajā gadā aizsākto Latvijas kultūrvēsturisko procesu izpēti, šoreiz - atskatoties uz padomju režīma laiku. Paralēli gatavosimies dalībai Baroka festivālā sadraudzības pilsētā Gostinā (Polija). Šovasar mūsu audzēkņi piedalīsies arī divās olimpiādēs- jūnijā uz jauno izpildītāju konkursu Olimpo Musicale Prienai (Lietuva) dosies jaunā koklētāja Sanija Stangute un skolotāja Ramona Davidone, bet korim starptautisko konkursu pieredze dod iespēju jūlijā startēt Eiropas koru olimpiādē Rīgā čempionu kategorijā. Tas, protams, ir gan liels izaicinājums, gan arī novērtējums līdz šim gūtajiem panākumiem.  Jau tradicionāli pūtēju orķestris ar tā vadītāju Elmāru Vaivodu augusta sākumā dosies uz Hījumā (Igaunija), kur notiks kopīga vasaras nometne ar sadraudzības orķestri no Tabasalu un dalība vasaras festivālā. Jāatzīmē, ka šogad pirmo reizi orķestris piedalījās novadu skatē un ieguva pirmo pakāpi, kā arī iespēju piedalīties orķestru finālskatē un 37 labāko pūtēju orķestru sastāvā muzicēt VIII Latvijas izglītības iestāžu pūtēju orķestru salidojuma koncertā “Vienā elpā” Ķīpsalā. Savukārt Ķekavas novada Jauniešu simfoniskais orķestris jūlijā vasaras nometnē nostiprinās repertuāru dalībai  festivālā  Bavārijā Jugendmusikfestival Main-Spessart. Lai mums visiem saules un prieka piepildīta vasara!

 

                                                                                                Daiga Ventniece,

Ķekavas Mūzikas skolas direktore

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Drukāt