SKAŅURĪKI. EKSPERIMENTĀLĀ LABORATORIJA

 

29. septembrī Ķekavas Mūzikas skolas audzēkņi apmeklēja izstāžu zālē “Rīgas Mākslas telpa” mākslinieku Kristiana Brektes un Modra Svilāna veidoto izstādi “Skaņurīki. Eksperimentālā laboratorija”.

Eksperimentālā laboratorija “Skaņurīki” ir vizuālās mākslas un skaņas projekts, kas veltīts latviešu tautas instrumentiem, to rašanās vēsturei un ietekmēm, kā arī laikmetīgai jaunradīšanai. Izstādes pamatā ir tradicionālās mūzikas eksperta, etnomuzikologa Valda Muktupāvela veiktie pētījumi par latviešu skaņurīkiem, savukārt laboratorijas kodols ir Kristiana Brektes un Modra Svilāna kinētiskie un skaņas objekti jeb tautas mūzikas instrumentu interpretācijas.

Pievienotā vērtība izstādes apmeklējumam bija etnomuzikologa Valda Muktupāvela stāsts un prezentācija par latviešu tautas mūzikas instrumentiem, to rašanās vēsturi un pielietojumu dažādos senlatviešu godos un tradicionālajos ieražu svētkos. Audzēkņi iepazina tādus tradicionālos instrumentus kā velna bunga, duceklis, somas stabules, klabatas jeb “briesmu dēlis”, čakans u.c.

Izstāde ļauj saskatīt neierobežojamas radošuma izpausmes, kā, piemēram, uz mūsdienām tik aktuāla sadzīves priekšmeta- robota putekļu sūcēja uzstādīts kāta grābeklis, kuru  mēs plašāk pazīstam kā kātu, kuram piestiprināti skanoši rotājumi jeb trejdeksni, egli. Robotam sūcot grīdu, pašskanis vibrācijas ietekmē skan. Tāpat interesants objekts ir metāla gultas rāmis, kuru ieskandina brīvi elektrības vadā iestiprināts darbojošs matu fēns, kas interpretē senlatviešu tradicionālo instrumentu– uzstitiena plāksni jeb “Briesmu dēli”.  Audzēkņus visvairāk piesaistīja un izbrīnīja mākslinieku interpretācija par somas stabulēm, kuras tika veidotas no trubām, kas pūš gaisu cauri lapsas ādas izbāzeņiem un lapsu mutēs bija stabules, tādejādi veidojot stabuļu skaņas.

Lai izstādes apmeklējums iedvesmo uzdrīkstēties un ļauj vaļu fantāziju lidojumam būt radošiem arī mūsu skolas audzēkņiem!

 05.10.2022.

  Drukāt