Vācija, Bordesholma (1993. gads)

1993. gadā noslēgts un 2010. gada 17. jūnijā atjaunots sadraudzības apliecinājums starp Ķekavas novada pašvaldību un Bordesholmu, lai attīstītu attiecības kultūras, sporta, saimniecības, kā arī municipālajā jomā, un, īpaši, tiekoties jaunatnei.


Iedzīvotāju skaits:
vairāk kā 7500 iedz.
 

Platība: 10.16km2

 

  • Saņemta humānā palīdzība un aprīkojums sociālās aprūpes centram, Ķekavas ambulancei
  • Realizētas jauniešu apmaiņas programmas, skolēnu prakse, konference par profesionālo izglītību
  • Rotary kluba finansiāls atbalsts Jauniešu Iniciatīvu centra izveidei
  • Realizēts Eiropa pilsoņiem projekts “Aktīva novecošana, integrācija sabiedrībā”
  • Realizēts Erasmus+ stratēģiskās partnerības projekts “Quality School” (Kvalitātes skola)
  • Realizēti vairāki ESF projekti jauniešu mobilitātes jomā, kā arī NVO sektorā
  • Realizēti vides projekti sadarbībā ar Ķekavas vidusskolu (ES-PHARE-projekts „Pētījumi Ķekavas atkritumu saimniecībā”)
  • 2015. gadā Ķekavas, Bordesholmas un Gostinas (Polija) kopīgi īstenotais projekts “Partnerība Eiropā – kopējās saknes un ieguvumi” saņēma pirmo vietu Eiropas Savienības labāko projektu konkursa nominācijā „Labākais sadarbības projekts”
  • 2017. gadā Vācijā fonda “Lebendige Stadt” izsludinātajā konkursā “Dzīvotspējīgākā pilsētu sadraudzība”, Ķekavas un Bordesholmas sadraudzība tika īpaši uzteikta par daudzveidību un nākotnes konceptu, un ierindota piecu labāko vidū
  • Nozaru speciālistu pieredzes apmaiņa (pašvaldības deputāti, darbinieki; ārstu prakse)
  • Uzņēmēju pieredzes apmaiņas, seminārs uzņēmējiem par atjaunojamajiem energoresursiem
  • Sadarbība ar novada kapitālsabiedrībām un iestādēm
  • Ikgadēji Ziemassvētku pasākumi sociālajā dienestā
  • Aktīva iedzīvotāju iesaistīšana starptautiskās sadraudzības procesos, veiksmīga Ķekavas un Bordesholmas draudzības biedrību sadarbība


https://www.bordesholm.de

www.bordesholm-kekava.eu

 


 

 

 

Ķekavas un Bordesholmas pašvaldību sadraudzībai aprit 25 gadi

24. jūnijā apritēs 25 gadi kopš Ķekavas novadu un Bordesholmas pašvaldību Vācijā vieno gan draudzīgas, gan juridiski nostiprinātas sadarbības saites, jo 1993. gadā šajā datumā Bordesholmā abu pagastu pārstāvji parakstīja sadraudzības līgumu.
 

Par godu jubilejai pasākumi notiks gan Ķekavā, gan Bordesholmā. Ķekavas novada iedzīvotāji aicināti 5. jūlijā uz vides objekta atklāšanu Ķekavas parkā un izstādi Ķekavas novadpētniecības muzejā.
 

Uzslavē pašvaldību ilgstošo sadraudzību
 

Sadarbības nozīmīgumu novērtējušas ne tikai pašas pašvaldības un tajās dzīvojošās ģimenes, starp kurām šo gadu laikā izveidojušās sirsnīgas un draudzīgas attiecības, bet arī citas ārvalstu institūcijas un nevalstiskās organizācijas.
 

2017. gadā Vācijā fonda “Lebendige Stadt” izlsudinātajā konkursā “Dzīvotspējīgākā pilsētu sadraudzība”, izskatot 320 pieteikumus no 32 valstīm, Ķekavas un Bordesholmas sadraudzība tika īpaši uzteikta par daudzveidību un nākotnes konceptu, un ierindota piecu labāko vidū. Konkursam pašvaldību sadraudzību pieteica Bordesholmas-Ķekavas draudzības biedrības priekšsēdētājs Manfrēds Osbārs.
 

Mūsu sadraudzība konkursā saņēma atzinības rakstu un naudas prēmiju 1000 eiro apmērā, kas tika novirzīta Ķekavas novada jauniešu iniciatīvu centra projekta “Miera balodis” turpināšanai. Šis projekts tiek īstenots sadarbībā ar Bordesholmas Rotari klubu.
 

Konkursa mērķis bija uzteikt priekšzīmīgās pilsētu sadraudzības un tās popularizēt, lai citas pilsētas un pašvaldības varētu no tām mācīties. Tādēļ šī konkursa ietvaros meklēja pilsētu partnerības, kuras ir izveidojušās, balstoties uz radošumu, projektu dažādību, ar intensīvām un saturā bagātām savstarpējām apmaiņām, kuras veicinājušas dialogu starp cilvēkiem no dažādām dzīvesvietām, kultūrām, reliģijām un politiskām sistēmām.
 

Savukārt 2015. gadā Ķekavas, Bordesholmas un Gostinas (Polija) kopīgi īstenotais projekts “Partnerība Eiropā – kopējās saknes un ieguvumi” saņēma pirmo vietu Eiropas Savienības labāko projektu konkursa nominācijā „Labākais sadarbības projekts”. Šī trīspusējā projekta laikā tika meklēts kopīgais šo valstu vēsturē, valodā, kultūrā un virtuvē. 
 

Sadraudzība Vācijas un Latvijas valstu līmenī īpaši tika novērtēta jau 2001. gada septembrī, kad Bordesholmas virsbirģermeistars Reinhards Koglins un birģermeistars Jurgens Bašs tika iekļauti Šlesvigas-Holšteinas pavalsts premjerministres delegācijas sastāvā vizītē uz Rīgu un delegācija viesojās arī Ķekavā.
 

Sadarbības jomas – izglītība un sociālā sfēra
 

Ķekavas novada un Bordesholmas pašvaldību sadarbība īstenojusies galvenokārt divos virzienos – izglītības un sociālās palīdzības jomā, pēdējos gados galvenokārt akcentējot sadarbību starp izglītības iestādēm.
 

Ar Bordesholmas izglītības iestādēm kontaktus uztur Ķekavas un Baložu viduskola vides un loģistikas nozarēs, nodrošinot ikgadu audzēkņiem pieredzes apmaiņas iespējas un prakses vietas. Sadarbības ietvaros notikuši vairāki skolēnu un pedagogu pieredzes apmaiņas braucieni starp Bordesholmas izglītības iestādēm.  Savukārt vidusskolas audzēkņiem tiek dota iespēja iepazīties ar darbu Bordesholmas uzņēmumos, bet galvenais mērķis – pilnveidot vācu valodas zināšanas. Sadraudzības gados šo iespēju kopumā ir izmantojuši vairāki simti mūsējie, kā arī daži Bordesholmas jaunieši praktizējuši Ķekavas novadā.
 

Šobrīd Ķekavas novada pašvaldība ar Bordesholmas pašvaldību, kas ir viens no projekta sadarbības partneriem, īsteno Eiropas Savienības skolu izglītības programmas Erasmus+ projektu, kura mērķis ir ieviest vienotas kvalitātes vadības sistēmu Ķekavas vidusskolā, Baložu vidusskolā, Daugmales pamatskolā un Pļavniekkalna sākumskolā.
 

Runājot par izglītības iestāžu sadarbības pirmssākumiem, tad tā starp Ķekavas vidusskolu un reālskolu Bordesholmā iesākās jau pirms pagastu sadraudzības līguma noslēgšanas, un šeit lielu lomu nospēlēja toreizējā Bordesholmas reālskolas direktora Pētera Millera (Peter Miller) aktīvā darbība.
 

Savukārt sociālā palīdzība īpaši bija nozīmīga sadraudzības pirmssākumos, kad Vācijas puse aktīvi organizēja humānās palīdzības kravas Ķekavas iedzīvotājiem.  Humānā palīdzība aizsākās ar akciju - 1000 paciņas Ķekavas vidusskolas skolēniem 1992. gada decembrī. Savukārt trīs gadus vēlāk, 1995. gadā, uz Bordesholmu devās Ķekavas sociālo darbinieku grupa, lai iepazītos ar Bordesholmas sociālās stacijas darbu. Tikšanās rezultātā Ķekavā tika izveidota sociālā stacija, kuras dibinatāji bija Bordesholmas un Ķekavas pašvaldība, Bordesholmas Kristus baznīca, Ķekavas - Doles baznīca, Katlakalna baznīca un Rīgas Diakonijas centrs. Desmit gadu pastāvēšanas laikā sociālā stacija sniedza neatsveramu atbalstu Ķekavas maznodrošinātajiem iedzīvotājiem. Arī šobrīd gada nogalēs bordesholmieši viesojas Ķekavā un pasniedz Ķekavas sociālās aprūpes centra iemītniekiem Ziemassvētku dāvanas. Šo sadraudzību laikā Bordesholmas Kristus baznīca organizēja arī kopīgas nometnes jauniešiem.
 

Popularizējot latviskās tradīcijas, arī vairāki kultūras kolektīvi ir viesojušies ar koncerprogrammām Borddesholmā, kā arī mūsu draugi Vācijā īpaši bijuši priecīgi apmeklēt Latvijā Dziesmusvētkus, kas ir unikāls kultūras notikums visā pasaules kontekstā.
 

Sadraudzības pirmssākumi
 

Abu pašvaldību sadraudzības pirmsākumi meklējami tālajā 1991. gada decembrī, kad īsi pirms Ziemassvētkiem Ķekavas vidusskolu apmeklēja pārstāvis no Ķīles dzimtenes draugu biedrības, atvedot Latvijas bērniem Ķīlē sarūpētās Ziemassvētku paciņas.
 

Ķīles viesim Ķekavas vidusskolas direktore Irēna Bīskapa un vācu valodas skolotājas Maira Plaude un Aija Trauberga lūdza nosaukt kādas skolas adresi, kas būtu ar mieru sarakstīties, jo līdz Atmodai Latvijā skolēnu apmaiņa ar Rietumvāciju bija liegta.
 

Pēc dažām nedēļām Ķekavā pienāca ziņa, ka reālskola Bordesholmā esot izteikusi vēlmi uzsākt sadraudzību. Tā sākās sarakste, un jau 1992. gada martā ciemos uz Ķekavu atbrauca 19 Bordesholmas reālskolas 9. klašu skolēni un seši pedagogi ar savu direktoru Pēteri Milleru. Tika organizēti kopīgi pasākumi un rasti jauni draugi. Tobrīd Ķekavā vēl nav sava informatīvā biļetena, un informācija iegūstama no Bordesholmas avīzītes “Bordesholmer Rundschau”.
 

Savukārt jau 1992. gada novembra beigās Ķekavas vidusskolas skolēnu delegācija kopā ar sešiem pedagogiem devās uz Bordesholmu. Šīs vizītes laikā Bordesholmas pašvaldības birģermeistars Jurgens Bašs izteica priekšlikumu noslēgt sadraudzības līgumu starp abiem pagastiem. Šo priekšlikumu atbalstīja toreizējais Ķekavas pagasta priekšsēdētājs Arvīds Vairogs.  Un tā 1993. gada 24. jūnijā Bordesholmā abu pagastu pārstāvji parakstīja sadraudzības līgumu.
 

Savukārt pēc 2009. gadā notikušās administratīvi teritoriālās reformas, kuras laikā Ķekavas pagasts tika iekļauts Ķekavas novadā, bija nepieciešams noslēgt jaunu sadarbības līgumu starp Bordesholmu un Ķekavas novada pašvaldību.


2010. gadā jūnijā Ķekavas novada pašvaldības delegācija desmit cilvēku sastāvā devās darba vizītē uz Bordesholmu ar mērķi nostiprināt un paplašināt sadarbību, kā arī veidot jaunus kontaktus ar Bordesholmas pašvaldību un uzņēmējiem. Vizītes ietvaros tika parakstīts jauns sadarbības līgums starp Ķekavas novadu un Bordesholmu, kas ļāva turpināt 17 gadus ilgo sadraudzību nu jau novada līmenī. Līgumu parakstīja Bordesholmas birģermeistars Helmuts Tīde un toreizējais Ķekavas novada domes priekšsēdētājs Roberts Jurķis. Arī jaunais līgums, kas spēkā ir arī šobrīd, paredzēja tautu sadraudzību, skolēnu apmaiņas, skolēnu prakses un kultūras programmu īstenošanu starp abām pašvaldībām, kā arī Ķekavas un Bordesholmas draudzības biedrību sadarbību.
 

Sadraudzības biedrības
 

Lai veicinātu abu pašvaldību sadraudzību, 1994. gadā tika nodibināta Bordesholmas - Ķekavas draudzības biedrība Bordesholmā, bet Ķekavas – Bordesholmas biedrību izveidoja piecus gadus vēlāk - 1999. gadā.
 

Abu pašvaldību iedzīvotāji piedalās biedrību darbā pēc brīvprātības principiem. Biedrību galvenie mērķi ir veicināt tautu sadraudzību un mieru starp tautām, palīdzēt realizēt sadarbības plānus Bordesholmas un Ķekavas pašvaldībām, kā arī izzināt abu valstu vēstures un kultūras tradīcijas. Savukārt privātie kontakti sadraudzības laikā ir izveidojušies vairāk nekā 100 ģimenēm katrā pagastā. Kopīgi tiek pavadīti vasaras atvaļinājumi un atzīmētas nozīmīgākās jubilejas. Abas draudzības biedrības regulāri organizē kopīgas ekskursijas pa Vāciju un Latviju.
 

Pašaizliedzīgi ziedojot savu laiku, līdzekļus un spēku sadraudzības veidošanai, ir jāizceļ Ķekavas-Bordesholmas draudzības biedrības priekšsēdētājs Juris Firsts, biedrības priekšsēdētaja vietniece Skaidrīte Priede, ilggadējā Ķekavas vidusskolas vācu valodas skolotāja, tulks un Ķekavas–Bordesholmas draudzības biedrības attiecību koordinatore Aija Trauberga un bijusī Ķekavas pagasta padomes deputāte un Ķekavas sociālās stacijas vadītāja Daina Šulce. Par ieguldīto darbu sadraudzības veicināšanā Aijai Traubergai 1998. gadā un Dainai Šulcei 2001. gadā tika piešķirts Bordesholmas goda pilsoņa tituls.
 

No Vācijas puses abu pašvaldību sadarbībā lielu ieguldījumu snieguši Bordesholmas-Ķekavas draudzības biedrības priekšsēdētājs Manfrēds Osbārs, biedrības goda priekšsēdētājs Herberts Adami (kas ilgus gadus iepriekš arī vadījis šo biedrību) un biedrības priekšsēdētāja vietnieks Dīters Randings.  

Sadraudzības simboli
 

Lai simbolizētu paliekošās vērtības, kuras ir radītas ilgās sadraudzības laikā gan Bordesholmā, gan Ķekavas novadā, ir izveidoti vairāki draudzības simboli.
 

1995. gada maijā abos pagastos tika uzstādītas un atklātas divas sadraudzības zīmes. 1999. gadā Bordesholmas centrā, Bānhofštrases malā, tiek iestādīts no Ķekavas atvests ozols, savukārt Ķekavā pie kultūras nama kopš 2000. gada aug no Bordesholmas atvestā liepa.
 

 2005. gadā starptautiskās vides aizsardzības programmas “Agenda-21” ietvaros pie Bordesholmas ozola un Ķekavas liepas tika uzstādīti sadraudzības akmeņi, kas ir viena akmens divas pusītes. To autors ir Ķekavas akmeņkalis, Ķekavas - Bordesholmas draudzības biedrības biedrs Guntis Pandars. Festivāla “VIA Ķekava” ietvaros 2011. gadā Ķekavas novadu apmeklēja delegācija no Bordesholmas, kas novadam uzdāvināja krūšu tēlu Helga, kas simbolizē daudzās idejas, kuras ir radušās abu pašvaldību draudzības rezultātā. Mākslas darba autores ir tēlnieces no Bordesholmas Tatjana Volfersa un Andžela Pantenius.
 

Sadraudzības 20. jubilejā, 2013. gadā, Ķekavas centrā tika atklāts sadraudzības pulkstenis.
 

Savukārt šogad, 5. jūlijā, atzīmējot 25. sadraudzības gadskārtu, Ķekavas parkā tiks atklāts vides objekts, kas atceļojis no Bordesholmas, taču Ķekavā radītais mākslas darbs kā draudzības simbols aizceļos uz Bordesholmu septembrī.


Jāpiemin, ka Bordesholmā 2011. gada oktobrī tika atklāta ūdens strūklaka pie rātsnama, un tās tapšanā piedalījās arī Ķekavas novada prasmīgais akmeņkalis Guntis Pandars ar kolēģiem no akmens apstrādes centra SIA “AKM”.
 

 

  Drukāt