Kāda atšķirība starp karantīnu un pašizolāciju?

Palikt mājās un pašizolēties vai palikt mājās un dzīvot karantīnā - šie divi jēdzieni, kuri nereti tiek minēti līdzās, rada apjukumu - ko drīkst un ko nedrīkst, kas ir atļauts, bet kas – aizliegts.

Arī Reģionālā pašvaldības policija ziņo, ka regulāri saņem satrauktu iedzīvotāju zvanus, kuri, novērojot pagalmos un uz ielām cilvēku un bērnu kompānijas, kas savā starpā komunicē, par to informē policiju, tomēr atgādinām - sodīt var tikai tās personas, kas nesen atbraukušas no ārzemēm un neievēro mājas karantīnu vai pašizolāciju.


Profesors Uga Dumpis skaidro: Karantīna slimajam nozīmē pilnīgu neiziešanu no mājas. Pašizolācija nozīmē, ka cilvēks var iziet no mājas (mežs, pludmale), bet nedrīkst kontaktēt ar citiem cilvēkiem tuvāk par 2m un jābūt uzmanīgam ar virsmām (durvju rokturi, lifta poga utt). Buklets- kas ir koronavīruss? Kas ir karantīna? Kas ir pašizolācija? pieejams te.



 


Termins “mājas karantīna” parasti tiek attiecināms uz kontaktpersonām, proti, uz cilvēkiem, kam diagnosticēta saslimšana ar COVID-19 un personām, kas bijuši ciešā kontaktā ar infekcijas slimības pacientu, šinī gadījumā ar " Covid-19"  slimnieku- skaidro Veselības ministrijas vides veselības nodaļas vadītāja Jana Feldmane Latvijas Radio 1 raidījumā “Pēcpusdiena”.  Mājas karantīna nozīmē, ka cilvēks nedrīkst atstāt savu dzīvesvietu.


Jana Feldmane norāda: "Savukārt šajās dienās, domājot par pašizolāciju mājās, mēs šo terminu vairāk attiecinām uz personām, kuras atgriezušās no ārvalstīm, kurām mēs stingri pasakām, ka 14 dienas kopš atgriešanās Latvijā ir jāievēro šie pašizolācija mājās, jāuzturas dzīvesvietā, jāizvairās no kontaktiem ar citiem cilvēkiem, jānovēro savs veselības stāvoklis." Tātad pašizolācija mājās nozīmē, ka persona, kas atgriezusies no ārzemēm, 14 dienas uzturas savā dzīvesvietā un nedodas uz darbu un sabiedriskām vietām, iestādēm.

No photo description available.

 

Feldmane arī skaidro, ka cilvēki, kas ievēro pašizolēšanos, var doties pastaigās vietās, kur nav lielas cilvēku plūsmas, jo svarīgi ir ievērot divu metru distanci no citiem cilvēkiem. Tāpat, dodoties pēc iepirkumiem, šiem cilvēkiem iesaka izmantot sejas masku un arī ievērot divu metru distanci, kā arī iepirkumiem izmantot laikus, kad nav lielas cilvēku plūsmas veikalos.
 

Aicinām vērsties pie Reģionālā pašvaldības policija un ziņot par tiem, kuri, atgriežoties no ārvalstīm, neievēro pašizolāciju mājās un apmeklē publiskas vietas un iestādes (piem., veikalus, aptiekas,  atpūtas vietas, kur pulcējas iedzīvotāji utml.):67937102 , policija@pp.gov.lv vai ziņo policijai FB!


Personām, kas atgriezušās no ārzemēm un neievēro karantīnu vai pašizolāciju, var piemērot administratīvo vai kriminālo atbildību. Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 42. pants nosaka, ka par epidemioloģiskās drošības prasību pārkāpšanu — uzliek naudas sodu fiziskajām personām līdz 700 eiro, juridiskajām personām —  līdz 2800 eiro.


Atgādinām, ka no 18.marta Latvijā ieviests jauns tālruņa numurs – 8303, uz kuru turpmāk varēs zvanīt pacienti, lai pieteiktos valsts apmaksātu "Covid-19" analīžu veikšanai.


 Aicinām noskatīties LTV 1 interviju ar Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Infekciju uzraudzības dienesta vadītāju, profesoru Ugu Dumpi.

 

Administratīvā pārvalde
20.03.2020.

 

  Drukāt