Sociālais dienests atgādina- ja nepieciešama palīdzība, dod ziņu!

Katra ģimene krīzes situācijā cenšas tikt galā ar emocijām savā veidā - kāds ļoti meklē jaunus darbošanās veidus, kāds ieslīgst grūtsirdībā par ierastās lietu kārtības zaudējumu, un tam visam pa vidu ir bērni, kuri redz mūsu satrauktās sejas, dzird paceltās balsis un kuriem turklāt vēl arī jācenšas apgūt jaunā mācību viela.


Līdz ar augošo emocionālo un arī ekonomisko spriedzi sabiedrībā, satraukums aug arī ģimenēs un vispirms emocijas izpaužas uz cilvēkiem, kuri mums ir vistuvāk. Šobrīd visā pasaulē palielinās riski, ka bērni var ciest no visu veidu vardarbības un pamešanas novārtā. Ārkārtīgi liela nozīme šobrīd ir sociālās jomas darbiniekiem, kas apseko ģimenes un laikus pamana, ka bērni ir apdraudēti. Diemžēl Latvijā daļa palīdzošo iestāžu pašlaik strādā ārkārtas režīmā, kā rezultātā visneaizsargātākie ir tieši bērni sociālā riska ģimenēs. Un vēl lielāku lomu bērnu drošībā ieņem kaimiņi, draugi un radinieki, kas var pamanīt notiekošo un palīdzēt.


Mēs aicinām ikvienu būt vērīgam:

  • Ja redzi, ka bērnu vecāki ar kādu situāciju netiek galā, esi iejūtīgs un piedāvā palīdzību.
  • Ja pamani, ka pirmsskolas bērns ir viens, paliec blakus, mēģini noskaidrot, kur ir bērna pieskatītājs, sauc policiju.
  • Ja redzi bērnu nedrošā vietā vai situācijā, brīdini bērnu un palīdzi viņam.
  • Ja novēro, ka problēma ģimenē ir ilgstoša, piezvani sociālajam dienestam.
  • Ja bērns ir apdraudēts vai pats nejūties droši, sauc policiju.


Drošības sajūta ir viena no lielākajām vērtībām, kādu ģimene bērnam var sniegt, tāpēc katru ģimeni aicinām kopā ar bērniem pārrunāt, kas ļauj mums un mūsu bērniem ģimenē justies droši. Svarīgi padomāt, kas mūsu ģimenē šobrīd nav mainījies un kā mēs varētu palīdzēt mums justies droši? Bieži vien drošības sajūtu rada tieši šādas mierīgas, atvērtas un atbalstošas sarunas, kurās nav aizliegto tēmu un kurās katrs no klātesošajam ir uzklausīts.


Šis nav brīdis, kad mums jābūt perfektiem vecākiem ar teicami izpildītu dienas plānu. Teiksim, kā ir - tas nav nekas traģisks, ja bērns nav nekļūdīgi izpildījis matemātikas uzdevumu vai bērnudārznieks nav uz palodzes izdiedzējis zirņu dīgstus. Šis nav brīdis, kad pašiem sevi vai bērnus kritizēt un sodīt. Svarīgākais, ka mēs spējam saglabāt labas attiecības un katru dienu kādu brīdi veltām cits citam nedalītu uzmanību.


Ja ir sajūta, ka saviem spēkiem netiekam galā, aicinām nenoslēgties sevī un vērsties pēc padoma:

  • Ķekavas novada PI "Sociālais dienests" tālrunis  26669782
  • “Centrs Dardedze” - psihologa, sociālā darbinieka konsultācijas 29556680
  • “Skalbes” - diennakts krīzes tālrunis 2 7722292
  • Atbalsta tālrunis noziegumos cietušajiem (cietusajiem.lv) 116006
  • Bērnu un jauniešu uzticības tālrunis 116111


Resursi un ieteikumi vecākiem ārkārtējās situācijas laikā

Nodibinājums “Centrs Dardedze”
30.03.2020.

  Drukāt