Atbalsta iespējas uzņēmējiem ārkārtējās situācijas laikā

Valsts sniegtais atbalsts uzņēmējiem

Valsts ieņēmumu dienests

Atbalsts par dīkstāvi
 

Pieejams uzņēmējiem, kuru ieņēmumi salīdzinājumā ar 2020. gada augusta, septembra, oktobra vidējiem ieņēmumiem samazinājušies vairāk nekā 20 % apmērā un kuru darbinieki (visi vai daļa) atrodas dīkstāvē. Šis atbalsts pieejams arī pašnodarbinātajiem un patentmaksātājiem, kuru ieņēmumi salīdzinājumā ar 2020. gada augusta, septembra, oktobra vidējiem ieņēmumiem samazinājušies vairāk nekā 20 % apmērā.
 

  • Darbinieki, kas ir dīkstāvē un nestrādā, var saņemt atbalstu 70 % apmērā no mēneša vidējās bruto darba samaksas par laiku no 2020. gada 1. augusta līdz  31. oktobrim.
  • Mikrouzņēmuma darbinieki var saņemt atbalstu 50 % apmērā no mēneša vidējās bruto darba samaksas par 2020. gada 3. ceturksni atbilstoši ceturkšņa deklarācijā norādītājam. 
  • Neatkarīgi no līdzšinējās algas,  no 2021. gada 1. janvāra dīkstāves atbalsts nav mazāks par 500 eiro un lielāks par 1000 eiro par pilnu mēnesi.
  • Papildus dīkstāves atbalstam Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra piešķir arī piemaksu 50 eiro apmērā par katru apgādībā esošu bērnu vecumā līdz 24 gadiem, par kuru darbiniekam tiek piemērots iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojums.
  • Darba devējs drīkst saviem darbiniekiem piemaksāt starpību starp dīkstāves atbalstu un līdz šim saņemto pilno darba samaksu.
  • Atbalsts pieejams līdz 2021.gada 30.jūnijam, bet ne ilgāk, kamēr noteikti ierobežojumi saimnieciskai darbībai.
     


 

Vairāk informācijas:

 

Atbalsts algu subsīdijai


Pieejams uzņēmējiem, kuru ieņēmumi salīdzinājumā ar 2020. gada augusta, septembra, oktobra vidējiem ieņēmumiem samazinājušies vairāk nekā 20 % apmērā un kuru darbinieki (visi vai daļa) strādā nepilnu darba laiku. Uz atbalsta izmaksas brīdi uzņēmumam nedrīkst būt nodokļu parāds, kas pārsniedz 1000 eiro, ja par to nav noslēgts grafiks.
 

  • Atbalsta pasākuma ietvaros darbinieks saņem atbalstu 50 % apmērā no mēneša vidējās bruto darba samaksas par laiku no 2020. gada 1. augusta līdz 31.  oktobrim, bet ne vairāk par 500 eiro.
  • Darba devējam ir pienākums piemaksāt starpību starp algas subsīdiju un līdz šim saņemto pilno darba samaksu.
  • Atbalsts pieejams līdz 2021.gada 30.jūnijam, bet ne ilgāk, kamēr noteikti ierobežojumi saimnieciskai darbībai.

 

Vairāk informācijas:

 

Atbalsts (grants) apgrozāmo līdzekļu plūsmas nodrošināšanai

Valsts atbalsta programma, kam varēs pieteikties, tiklīdz Eiropas Komisija būs pieņēmusi lēmumu par atbalsta saderību ar Eiropas Savienības iekšējo tirgu.
 

  • Atbalstu var saņemt uzņēmums, ja:
    • apgrozījums mēnesī, par kuru tiek lūgts atbalsts (novembrī vai decembrī) ir vismaz par 20% mazāks nekā vidējais apgrozījums 2020. gada augustā, septembrī un oktobrī kopā; 
    • un ir vismaz par 30% mazāks nekā 2019. gada attiecīgajā mēnesī (neattiecas uz 2020. gadā reģistrētiem uzņēmumiem).
       
  • Atbalsts par 2021. gada mēnešiem ir 60% no bruto darba algas kopsummas, par kuru samaksāti darba algas nodokļi 2020. gada augustā, septembrī un oktobrī, bet ne vairāk kā 100 000 eiro mēnesī, un ne vairāk kā 800 000 eiro kopā saistītu personu grupai.
     
  • Atbalsts par 2020. gada mēnešiem ir 30% no bruto darba algas, par kuru samaksāti darba algas nodokļi 2020. gada augustā, septembrī un oktobrī. Maksimālais vienam uzņēmumam pieejamais atbalsts ir 50 000 eiro vienā mēnesī, un ne vairāk kā 800 000 eiro kopā saistītu personu grupai.
     
  • Ja uzņēmums jau saņēmis atbalstu par iepriekš noteikto atbalsta periodu (no 2020. gada 1. novembra līdz 2020. gada 31. decembrim), tas var atkārtoti pieteikties atbalstam par 2020. gada novembra vai decembra mēnesi atsevišķi un saņemt atbalstu, kas katrā atbalsta perioda mēnesī kopā ar pirms tam saņemto atbalstu nepārsniedz 800 000 eiro apmēru.
     
  • Pieteikties grantam var katru mēnesi no 2021.gada janvāra līdz maijam ieskaitot, iesniedzot iesniegumus EDS vēlākais līdz 15. jūnijam.
     
  • Atbalstu uzņēmēji varēs izlietot no atbalsta piešķiršanas brīža, bet ne vēlāk kā līdz 2021. gada 31. jūlijam.

 

Vairāk informācijas:

 

VID tīmekļvietnē pieejamie semināru materiāli:

 

Atbalsts skaistumkopšanas nozarē


Pieejams pašnodarbinātajiem, patentmaksātājiem, darbiniekiem (gan skaistumkopšanas speciālistiem, gan viņu atbalsta un administrācijas personālam), kas 2020. gada oktobrī vai novembrī, vai decembrī bija nodarbināti pie darba devēja skaistumkopšanas nozarē.

 

 

Vairāk informācijas:

 

Nodokļu samaksas termiņa pagarināšana
 


 

Vairāk informācijas:

Normatīvie akti:

 

Finanšu institūcija ALTUM


Finanšu institūcijā ALTUM
 uzņēmēji var pieteikties:


Vairāk par šiem atbalsta mehānismiem var uzzināt, zvanot uz tālruni 26655309.

 

Ķekavas novada pašvaldība

 

Nekustamā īpašuma nodokļa samaksas termiņa pagarinājums

Krīzes skarto nozaru nodokļu maksātājiem ir tiesības pieteikties nodokļu samaksas termiņa pagarinājumam, ja termiņa kavējums radies Covid-19 izplatības dēļ. Nodokļu maksātājs ne vēlāk kā divu mēnešu laikā pēc maksājuma termiņa iestāšanās vai šā likuma spēkā stāšanās dienas iesniedz Ķekavas novada pašvaldībai pamatotu iesniegumu. Pašvaldībai ir tiesības nokavēto nodokļu maksājumu samaksu sadalīt termiņos vai atlikt uz laiku līdz trim gadiem, skaitot no iesnieguma iesniegšanas dienas.


Pārējo nozaru nodokļu maksātājiem ir iespēja rakstveidā vienoties ar pašvaldību par nokavētā nodokļu maksājumu samaksas termiņa pagarināšanu, sadalot nodokļu maksājuma samaksu termiņos uz laiku līdz vienam gadam, skaitot no iesnieguma iesniegšanas dienas (likuma “Par nodokļiem un nodevām” 24.panta 1.daļas 1.punkts).


Nodokļu maksātājam motivēts iesniegums pašvaldībai jāiesniedz ne vēlāk kā 15 dienas pēc maksājuma termiņa iestāšanās

 

Nekustamā īpašuma nomas maksas atbrīvojums vai samazinājums

Covid–19 regulējuma skartie komersanti var saņemt Ķekavas novada pašvaldības nekustamā īpašuma nomas maksas atbrīvojumu vai samazinājumu.

 

  Drukāt