Uzņēmēji gatavi iesaistīties novada attīstībā

 

Ar tikko parakstītu sadarbības līgumu Ķekavas novada Uzņēmēju padomes pārstāvji 2009.gada decembrī pulcēja vienkopus vairākus novada uzņēmējus, lai apspriestu tālākos darbības virzienus un pašvaldībā risināmos jautājumus.
 
Sākotnēji apspriežot noslēgto sadarbības līgumu ar Ķekavas novada pašvaldību, par tā galvenajiem ieguvumiem uzņēmēji uzskata pieeju elektroniskajiem Domes sēdes materiāliem jeb e-portfelim. „Tā ir vērtīga iespēja mums iepazīties ar informāciju un izteikt savu viedokli, pirms Domes sēdē tiek pieņemti lēmumi. Pašvaldībai būs jārēķinās ar uzņēmēju viedokli,” norāda biedrības Uzņēmēju padomes valdes priekšsēdētāja Angelika Bondare.
 
Kā ieguvums tiek vērtēts arī panāktā vienošanās par Uzņēmēju padomes pārstāvju dalību dažādās pašvaldības veidotajās darba grupās. Saskaņā ar līgumu arī tikai pēc uzņēmēju iniciatīvas pašvaldībai būs jāveido darba grupa kādas konkrētas problēmas risināšanai.
 
Viens no galvenajiem jautājumiem, pie kura uzņēmēji plāno aktīvi strādāt, ir priekšlikumu sagatavošana Ķekavas novada attīstības plānam. Tāpat uzņēmēji kā risināmos jautājumus saskata slikto ceļu stāvokli un neskaidro situāciju ar atlaižu piemērošanu nekustamajam īpašuma nodoklim. Viens no svarīgākajiem jautājumiem ir arī informācijas par pašvaldības iepirkumiem savlaicīga pieejamība uzņēmējiem, kā arī caurskatāmības nodrošināšana pašvaldības saimnieciskajos darījumos.
 
Tikšanās laikā uzņēmēji apsprieda arī pašvaldības iespēju deleģēt savas funkcijas uzņēmējiem, tādējādi dodot darbu uzņēmumiem un iegūstot šo pakalpojumu par labāku cenu, kas ļautu ietaupītos pašvaldības līdzekļus novirzīt, piemēram, izglītībai vai sociālajai sfērai. Tāpat tika pārrunāta Uzņēmēju padomes biedru savstarpējā sadarbība, nonākot pie vienotas idejas par īpašas atlaižu programmas ieviešanu Biedrs biedram, kā arī abpusēju zināšanu un pieredzes apmaiņas īstenošanu.
 
Diskutējot par pašvaldības piedāvājumu Uzņēmēju padomei iesaistīties mazo projektu īstenošanā, kur pašvaldība varētu sniegt pat līdz 90 procentu līdzfinansējumu, uzņēmēji apskatīja dažādas projekta ieceres, piemēram, biedrības interneta mājas lapas, bibliotēkas uzņēmējiem vai komerccentra izveide. „Komerccentrs būtu atbalsts tiem jaunajiem uzņēmumiem, kuri finansiāli nevar atļauties izveidot savu biroju un iegādāties nepieciešamo biroja tehniku, kas ļautu uzņēmumam efektīvāk strādāt, optimizējot administratīvās izmaksas. Tomēr ir jāidentificē, cik liels būtu pieprasījums pēc šāda centra no pašiem uzņēmējiem,” skaidro Uzņēmēju padomes valdes loceklis Fēlikss Vaivods. Lēmumu par konkrētu projektu ideju Uzņēmēju padome nepieņēma, rosinot biedrus piedāvāt arī citas projekta idejas, kas sniegtu lielāku atdevi novada uzņēmējiem un kopumā veicinātu ekonomisko aktivitāti novadā. 
 
 
 Vineta Bērziņa,
Sabiedrisko attiecību daļa
  Drukāt