Spoku mednieki Baložos

 

Rudens ir veļu jeb dieviņu laiks, kas tumšajos rudens vakaros parasti ilgst no Miķeļiem līdz Mārtiņiem – 10. novembrim. Senie latvieši ticēja, ka veļu laikā aizgājušo senču gari, kurus dažādos novados sauca par veļiem, velēniešiem, iļģiem, ķauķiem, vecajiem un citos vārdos, nāk ciemoties pie dzīvajiem. 
            Baložu pilsētas bibliotēka iesaistījusies UNESCO projektā “Stāstu laiks bibliotēkā”. Projekta mērķis ir popularizēt stāstīšanas tradīcijas Latvijā. Veļu laiks stāstīšanai ir īpaši piemērots. Jau vairākas nedēļas pirms spoku pēcpusdienas Baložu bibliotēka bija apskatāma arī literatūras izstāde “Spoki, vampīri un citi šausmoņi”, kas skolēnu vidū guva lielu popularitāti. 23. oktobrī Baložu kultūras nama pagrabā notika noslēpumiem apvīta un spokaina pēcpusdiena “Spoku mednieki”, kurā 4.a klases skolēni stāstīja gan izlasītos, gan pašu piedzīvotos dīvainos atgadījumus.
            Spokaino noskaņu radīja ar svecēm, plakātiem un maskām noformētais pagrabs. Pēcpusdienas ievadā A. Lemeševska pastāstīja bērniem, kas ir veļu laiks, kāpēc šajā laikā vairāk spokojas, kas ir spoki, kad tie parādās. Tālāk skolēni stāstīja interesantākos spoku stāstus, ko bija izlasījuši, centīgākie bija tos arī uzzīmējuši un uzrakstījuši. Bibliotekāre L. Siliņa bija iejutusies zirnekļcilvēka tēlā, kas paspilgtināja viņas stāstīto spoku stāstu un atgadījumu no dzīves. 
 Dažādi mistiski atgadījumi bijuši ikviena dzīvē, tie piemirsušies, taču, uzklausot stāstus, bērni atcerējās arvien jaunus stāstus no saviem piedzīvojumiem. Lai stāstīšanas tradīcijas saglabājas ikvienā ģimenē un mājā. Iedegsim svecīti šajā tumšajā un noslēpumainajā laikā!

 

  Drukāt